Raziskava: Nakup obnovljenega prenosnika v številkah – okolje, prihranek, zanesljivost in življenjska doba

Raziskava: Nakup rabljenega prenosnika v številkah – okolje, prihranek, zanesljivost in življenjska doba

 

Technologia Libre De Conflicto (slo. Tehnologija brez konflikta – https://www.tecnologialibredeconflicto.org/en/environment/) ugotavlja, da je za proizvodnjo enega prenosnika v povprečju potrebnih kar 240 kg fosilnih goriv, 22 kg kemikalij in 1500 l vode.

 

Koliko virov je potrebnih za proizvodnjo prenosnika

 

Na tehnologijo se zanašamo na skoraj vsakem področju življenja – od zabave do posla. Ne zavedamo pa se, da z našo odvisnostjo od tehnologije škodujemo naravi. Vprašajmo se, na koliko časa zamenjamo telefon in računalnik. Poglavitna prednost elektronskih naprav je prav njihova trajnost, a povprečen uporabnik vseeno zavrže pametni telefon po 20 mesecih, računalnik pa po 3–4 letih.

Naša potratnost predstavlja veliko etično in okoljevarstveno dilemo. Vpliv proizvodnje tehničnih naprav na okolje je tako velik, da bi morali, če bi ga želeli izničiti, uporabljati vsako napravo med 33 in 89 let.

Naredili smo analizo na področju prihrankov, zanesljivosti in življenjske dobe obnovljenih naprav. Zakaj je ponovna uporaba tako “kul”, lahko preberete v nadaljevanju.

 

Obnovljene naprave pridobivajo na priljubljenosti. Kolikšni so prihranki pri nakupu obnovljene naprave?

 

Za odgovor na to vprašanje smo pripravili analizo. Postavili smo se v vlogo kupca, ki išče lahek, tanek, prenosljiv in vzdržljiv prenosnik. Našli smo obetavno napravo pri enem izmed bolj popularnih slovenskih spletnih trgovcev. V ponudbi ima nov, tanek in lahek HP-jev prenosnik iz poslovne linije. Opremljen je z i5 procesorjem, 8 GB RAM-a, 256 GB SSD diska in operacijskim sistemom Windows. Izbran prenosnik je zgrajen iz trpežnih in premium materialov.

 

Rabljeni prenosniki

 

Kaj pa dobimo, če raziščemo trg obnovljenih naprav? S hitrim Google iskanjem besedne zveze “obnovljeni prenosniki” takoj naletimo na našo spletno trgovino - PoceniPC.com. Smo eden izmed vodilnih ponudnikov obnovljenih naprav pri nas, na trgu prisotni že mnogo let. V trenutku pisanja tega članka, imamo v ponudbi primerljiv HP-jev prenosnik poslovne linije v A kvaliteti (odlično ohranjena naprava). Tudi ta prenosnik je tanek, lahek ter je zgrajen iz trpežnih in premium materialov. Opremljen je z boljšim i7 procesorjem, ravno tako pa ima 8 GB spomina in SSD disk velikosti 256 GB. Zaslon je občutljiv na dotik, kar omogoča večjo produktivnost pri delu. V končno ceno artikla je že vključena enoletna garancija in 14-dnevna garancija na zadovoljstvo.

Koliko torej privarčujete, če se odločite za nakup obnovljenega prenosnika? V pričujočem primeru privarčujete vsaj 40% denarja. Ob tem dejansko dobite boljšo napravo z i7 procesorjem in zaslonom na dotik.

 

Super, prihranite ogromno denarja. Kaj pa zanesljivost in življenjska doba obnovljenih naprav?

 

Za to analizo smo se obrnili na našega direktorja Tomija Curka. Vprašali smo ga sledeče: “Tomi, vemo, da imaš rad oseben pristop. Zanima nas, kako bi v nekaj stavkih zagovarjal zanesljivost obnovljenih naprav svojemu prijatelju, ki se ravnokar odloča za nakup računalnika?”

Citiramo njegov odgovor:

“Za kvaliteto, kakovost in zanesljivost smo postavili visoke standarde. Zelo smo ponosni na naš 7-točkovni postopek testiranja, skozi katerega gredo naši produkti, da dosežejo te visoke standarde. Začnemo z iskanjem naprav (odkup od večjih družb, ki so zaradi lizingov primorane svoje naprave zamenjati). Postopek nadaljujemo s čiščenjem (to je ključno, saj je prah tihi ubijalec računalniških komponent) in triažo – vsak produkt razdelimo v pripadajoč razred glede na fizično stanje: A+ kvaliteta, A kvaliteta, A- kvaliteta in B kvaliteta.”

 

Rabljeni prenosniki

 

“Drugi del testiranja je tehnični del, kjer izbrišemo vse podatke, popravimo in zamenjamo vse nedelujoče komponente. Nazadnje, preden naprave zložimo na prodajne police, jih ponovno testiramo in opravimo kontrolo kakovosti. Rezultat obsežnega testiranja je dolga življenska doba naprave – po naših izračunih je to v povprečju nekje 6–8 let. Zato obnovljeno napravo priporočam prav vsakemu.”

 

Enačba

 

Obnovljena naprava = Prihranek + Zanesljivost + Garancija + Skrb za okolje

Ponovna uporaba je kul, bodite kul tudi vi!

 


  

Dodajamo še nekaj uporabnih povezav:

 

Naši kvalitetni razredi: https://pocenipc.com/grading-system
Kako testiramo naše naprave: https://pocenipc.com/testing-process
Najpogostejša vprašanja in odgovori: https://pocenipc.com/pomoc