Vodič: Obdržite temperaturo procesorja pod nadzorom!

Temperatura procesorja

 

V poletnih dneh nam je zelo vroče, prav tako se potimo ob športnih dejavnostih in drugi aktivnosti. Kaj pa vemo o pregrevanju računalnikov? Tako kot ljudje imajo tudi računalniki dele, ki lahko pri delovanju postanejo prevroči in se pokvarijo. Žal pa jih ne moremo enostavno ohladiti s plastenko vode, ki je sicer učinkovita za hlajenje ljudi. 

Ugotoviti bo treba, zakaj se računalniki pregrevajo, pred tem pa še, kako lahko temperaturo procesorja sploh preverimo ter kakšni so razlogi za morebitno pregrevanje.

 

Zakaj je temperatura procesorja pomembna?

Računalnik pri svojem delovanju precej obremenjuje posamezne komponente, ki se pri tem segrevajo. V notranjosti ohišja je več komponent, ki se lahko pregrejejo, najbolj kritična kosa pa sta gotovo procesor in grafična kartica. Na začetku se splača pozornost posvetiti predvsem temperaturi procesorja in ukrepom, s katerimi lahko odpravimo morebitne težave na tem področju. 

Procesor je glavna oziroma centralna procesna enota računalnika – obdeluje vse informacije, ki jih računalnik potrebuje za delovanje. Pri tem se zelo segreje, pravzaprav se že v nekaj sekundah delovanja ogreje do te mere, da bi se pokvaril, če ne bi imel nameščenega hladilnega sistema z ventilatorjem!

 

Kaj povzroča pregrevanje procesorja?

Običajno lahko krivca za pregrevanje procesorja najdemo v nezadostnem hladilnem sistemu, ki ne zmore dohajati zahtev procesorja. Pogosto pride do tega pri opravljanju zahtevnih opravil, ki močno obremenjujejo komponente računalnika, na primer pri oblikovanju video gradiva ali igranju iger.

Prav tako se pogosto zgodi, da se hladilni sistem zapraši. Prah močno zmanjša toplotno prevodnost hladilnika in onemogoča učinkovito odvajanje toplote. Tako se procesor ne more znebiti toplote in se začne pregrevati, lahko tudi pri čisto osnovnih opravilih hitro po zagonu računalnika.

Ko se procesor pregreje, se bo zgodilo dvoje. Najprej bo procesor omejil svoje delovanje in zmanjšal obremenitev. Temu pravimo throttling, kaže pa se v zatikanju in počasnejšem delovanju računalnika. Če se pregrevanje stopnjuje, bo procesor prenehal delovati, računalnik pa se bo sesul z modrim zaslonom smrti ali kar brez opozorila.

 

Kako preveriti temperaturo procesorja?

Preverjanje temperature procesorja je zelo enostavno. Uporabniki operacijskega sistema Windows imajo na voljo priročno orodje, ki ponuja podroben vpogled v vse mogoče podatke o računalniku, vključno s temperaturo procesorja – to je Speccy

Uporabniki računalnikov Mac pa lahko temperaturo procesorja vidijo v programu Fanny, ki sicer ne ponuja tako globokega vpogleda v delovanje računalnika, je pa zelo priročen s prikazom podatkov v lastnem zavihku in med obvestili operacijskega sistema. 

Uporabniki sistema Linux lahko temperaturo procesorja enostavno preverijo z orodjem psensor

Temperatura procesorja - program Speccy

 

Kakšna naj bo temperatura procesorja?

Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Različni procesorji različno delujejo – imajo tudi različne omejitve glede temperature pri delovanju. Temperatura procesorja 80° C je pri nekaterih procesorjih povsem običajna, pri drugih pa že zelo nevarna. 

 

V brezdelju

Procesor, ki ne opravlja zahtevnega dela, bo deloval pri razmeroma nizki temperaturi. Ta je približno enaka pri vseh modelih procesorjev, običajno nekje med 30 in 40° C. Takšno temperaturo pričakujemo po zagonu računalnika, ko operacijski sistem ne opravlja kakšnih zahtevnih procesov. 

 

Pod obremenitvijo

Temperaturne omejitve pri delovanju pod obremenitvijo lahko za Intel procesorje najdete tako, da pobrskate za podatkom TJunction oziroma TJ Max. To je številka, ki predstavlja najvišjo dopustno temperaturo, preko katere se začnejo pojavljati težave zaradi pregrevanja.

To je absolutno najvišja temperatura, ki jo bo procesor zmogel brez okvare, a pri normalnem delovanju je pametno procesor poganjati pri bistveno nižji temperaturi – splošno priporočilo velja, da tudi pod obremenitvijo vzdržujemo temperaturo procesorja na 20 do 30° C pod maksimalno. 

Za primer lahko vzamemo Intel Core i5.9500, ki ima TJunction 100° C. Uporabniki tega procesorja bodo želeli temperaturo omejiti pod 70 do 80° C. 

AMD ugotavljanje priporočljivih temperatur procesorja pod obremenitvijo še poenostavi – ponuja namreč podatek »Max Temps«, ki ga je moč najti ob drugih specifikacijah vsakega modela te znamke. Ryzen 5 2600X ima na primer maksimalno temperaturo 95° C, pri normalnem delovanju bi moral torej dosegati 65 do 75° C. 

 

Na pomoč, procesor se pregreva!

Če temperatura procesorja presega priporočila, je treba s pravim ukrepom procesor ohladiti. Najbolje bo, da odkrijete vzrok pregrevanja in najprej naslovite to težavo.

1. Odstranite prah iz hladilnega sistema

Namizni računalniki ponujajo v notranjosti ohišja obilo prostora za nabiranje prahu. Odprite stranico in pokukajte v notranjost – če so vse komponente prekrite z debelo plastjo prahu, je verjetno prav to glavni krivec za visoke temperature procesorja. Najbolj enostavno je prah iz notranjosti računalnika odstraniti s sprejem zraku. 

Prenosni računalniki zahtevajo nekaj več iznajdljivosti, mogoče tudi profesionalno pomoč, saj je možno hladilni sistem doseči le tako, da odprete celotno ohišje in računalnik razstavite. 

2. Zamenjajte hladilni sistem in/ali termalno pasto

Morda je hladilni sistem povsem čist, a še vedno ne more opravljati svojega dela – potem bo verjetno čas, da ga zamenjate, še posebej če ima za seboj že več let delovanja. Lahko pa da je problem v termalni pasti, ki prenaša toploto na stiku med procesorjem in hladilnikom – potrebno bo celovito čiščenje hladilnega sistema in ponoven nanos paste.

3. Prilagodite nastavitve delovanja

Če se procesor pregreva le med opravljanjem zahtevnih opravil, ga poskusite razbremeniti s prilagoditvijo nastavitev delovanja, še posebej če ne morete dostopati do hladilnega sistema in težav reševati tam. Pri igranju računalniških iger zmanjšajte ločljivost in kakovost grafičnega prikaza, kar bo razbremenilo tudi procesor. 

4. Dodajte ventilatorje

Če je hladilni sistem še v dobri formi, bo morda smiselno dodati še kak ventilator. Ti pomagajo hladilniku pri odvajanju toplote in dovajajo hladen zrak iz okolice. 

Namizni računalniki imajo v ohišju odmerjen prostor za dodatne ventilatorje. Na sprednji strani ohišja je pametno imeti ventilator, ki dovaja hladen zrak v notranjost, na zadnji strani pa naj ventilator odvaja vroč zrak v okolico. 

Prenosniki ne omogočajo vgraditve dodatnih ventilatorjev, imamo pa na voljo hladilne podlage in stojala, na katera postavimo računalnik. Takšni izdelki poskrbijo za učinkovit dovod hladnega zraka in uspešno znižajo temperaturo procesorja. 

5. Ohladite prostor

Če druge možnosti ni, poskusite ohladiti prostor, v katerem imate računalnik. Poletna vročina lahko močno zviša tudi temperaturo delovanja računalnika, zato se splača investirati v namizni ventilator ali kar zmogljivo klimo, ki bo obranila računalnik in vas pred pregrevanjem v vročih poletnih dneh. 

Ostanite hladni

Procesor je pogosto glavni krivec za pregrevanje računalnika, a mnogi uporabniki sploh ne vedo, kakšne temperature njihove komponente dosegajo. Vsekakor je dobro vedeti, kako preveriti temperaturo procesorja in jo obdržati pod nadzorom. Ste tudi sami že poskrbeli za to?

Se vaš računalnik pregreva in bi kakršen koli poseg pustili izkušeni osebi? Naši serviserji bojo poskrbeli za vašo napravo, izpolnite obrazec za popravilo izdelka