Kaj so piškotki

Vodnik po piškotkih

V naši spletni trgovini uporabljamo tehnologije, kot so piškotki  in lokalni pomnilnik, da bi svoja spletna mesta naredili lažja za uporabo in da naše vsebine prikrojimo še bolj po vaši meri. Namen tega vodnika je, da kar se da jasno razloži, kaj so piškotki, namen piškotkov, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih, in navaja možnosti njihove uporabe ali izbrisa – če se tako odločite.

Kaj je piškotek?
Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki shrani internetne nastavitve. Prenese se preko brskalnika med prvim obiskom na spletnem mestu. Ko se naslednjič vrnete na stran preko iste naprave, lahko brskalnik preveri, ali je soroden piškotek prisoten (torej tisti, ki vsebuje ime strani), in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj strani. To omogoča spletnim mestom , da prepoznajo, da jih je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino. 

Prednosti piškotkov
Ob uporabi iste naprave in brskalnika so piškoti nadvse uporabni, saj si lahko na primer zapomnijo vaše nastavitve, pomagajo nam spremljati, kako uporabljate naše strani in naredijo prikazano vsebino bolj ustrezno vašim interesom in potrebam. Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih mestih, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

Spodaj najdete preglednico, v kateri so navedeni glavni piškotki, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih, s pojasnilom, kje se pojavljajo in kaj delajo. 

Upravljanje in brisanje piškotkov
Če želite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke, vključno z blokiranjem ali izbrisom piškotkov z naših spletnih mest (ali katerihkoli drugih spletnih mest), lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika. 

Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da bodisi sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali vas vsakič opozori, da stran želi shraniti piškotek. Prav tako preprosto je izbrisati piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi. 

Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Če želite izvedeti, kako to storite z določenim brskalnikom, lahko uporabite funkcijo pomoči v brskalniku ali pa obiščete spodaj navedene povezave, ki korak za korakom pojasni, kako upravljati ali izbrisati piškotke v večini brskalnikov. 

Onemogočanje piškotkov
Za informacije o nastavitvah za piškotke spodaj izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

- CHROME (več..)

- FIREFOX (več..)

- INTERNET EXPLORER (več..)

- OPERA (več..)

- SAFARI (več..)

1. Piškotki, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih

Vir piškotka
Piškotek                              
Čas piškotka
Namen
Magento
frontend 
Ob zaprtju brskalnika
Ti piškotki omogočajo vse funkcije, ki jih ponuja naš sistem za upravljanje vsebin Magento.

 

2. Piškotki najpogostejših zunanjih spletnih strani /servisov (piškotki tretjih)

Youtube 
pref
visitor_info1_live
ysc
use_hitbox
Do 8 mesecev
Do 8 mesecev
Ob zaprtju brskalnika
Ob zaprtju brskalnika
Youtube uporablja ta piškotek za shranjevanje priljubljenih uporabniških nastavitev pri pregledovanju strani, ki vsebujejo video vsebine.
Vimeo 
_utma
_utmb
_utmc
_utmz 
2 leti
30 minut
Ob zaprtju brskalnika
6 mesecev
Nastavitve teh piškotkov omogočajo prikaz zbirnih podatkov o uporabi spletnega mesta v poročilih orodja Vimeo.
Facebook
act
c_user
csm
datr
fr
lu
p
presence
s
xs
Ob zaprtju brskalnika
Ob zaprtju brskalnika
Ob zaprtju brskalnika
1 leto
1 leto
1 leto
Ob zaprtju brskalnika
Ob zaprtju brskalnika
Ob zaprtju brskalnika
Ob zaprtju brskalnika
Podjetje Insis d.o.o. uporablja funkciji všečkanja in deljenja v omrežju Facebook na svojih spletnih straneh, za kar Insis d.o.o. vstavlja Facebookovo kodo v za to pomembne odseke in strani. Ko označite določeno sliko ali odsek kot „Všeč mi je“ ali „Deli z ostalimi“, se prijavite v omrežje Facebook in za vas veljajo Facebookova pravila o zasebnosti, ki jih najdete tukaj.