Je res treba USB naprave varno odstranjevati?

Varno odstranjevanje USB naprave

Odgovor je da. Ampak zakaj? Gotovo ste kak USB ključek kdaj že brezbrižno izvlekli iz računalnika in nikoli ni bilo nič narobe. Zakaj bi morali zdaj skrbeti za varno odstranjevanje? Kaj se sploh lahko zgodi v najslabšem primeru?

V resnici je tveganje kar veliko, težave pa so le vprašanje časa. Če boste vztrajali z nepremišljenim odstranjevanjem svojih USB naprav, vas čaka kar nekaj možnih preglavic.

 

Kako se USB pogoni poškodujejo pri brezbrižnem odstranjevanju?

Povezava med računalnikom in USB pogonom je presenetljivo zapletena. Računalnik pogonu dovaja električno energijo da lahko pogon sploh deluje. Nato obe napravi med seboj komunicirata, da vzpostavita povezavo, pri tem igrajo ključno vlogo ustrezni gonilniki. Sodobni USB pogoni delujejo tudi po principu plug-and-play, torej sami poskrbijo za uspešno komunikacijo z računalnikom. Mora pa računalnik vseeno prebrati vsebino diska in ponuditi vse potrebne informacije končnemu uporabniku. Ti podatki so zbrani v zapisih Master Boot Record oziroma MBR in Partition Boot Record oziroma PBR v podatkovni strukturi na pogonu. Vse te interakcije se zgodijo že v prvih sekundah po priklopu USB pogona na računalnik. 

Med uporabo pogona se vam morda zdi, da gre le za branje shranjenih datotek in občasno shranjevanje novih informacij, če kaj spremenimo. A v resnici je proces veliko bolj dinamičen. Tudi med branjem datotek prihaja do sprememb, spreminjajo se metapodatki datotek, tako da se morajo zapisati informacije, kot so datum zadnjega dostopa, čas urejanja in podobno. Te spremembe se zapisujejo postopoma, najprej se zabeležijo v predpomnilniku računalnika, šele nato se shranijo tudi na USB pogonu. 

usb naprava - varno odstranjevanje

Pri uporabi zunanjega pogona lahko delujejo tudi drugi programi, česar se morda sploh ne zavedate. Datoteke na pogonu bodo gotovo zanimale protivirusni program, ki bo vsebino pogona skrbno preveril. Računalnik torej pogon stalno uporablja, tudi če uporabnik sam z njim nima nobenega opravka. Z nenadnim odstranjevanjem med zapisom teh sprememb lahko pokvarimo datoteke in škodujemo tudi samemu pogonu. 

 

A to še ni vse. Omembe si zasluži tudi celotna ceremonija, ki spremlja odstranjevanje USB pogona. 

 

Opisali smo proces spoznavanja med računalnikom in pogonom, soroden postopek pa se ponovi ob slovesu. Če tem proceduram ne namenimo dovolj časa, lahko pride do težav. Računalnik in USB pogon morata pred razhodom še nekaj stvari razčistiti. Pomislimo na dovod električne energije – ste ob izklopu kakšne naprave iz vtičnice že kdaj opazili svetlo električno iskro? Podobno se lahko zgodi ob odstranjevanju zunanjega pogona, le da je v tem primeru iskra bistveno bolj nevarna, saj lahko poškoduje pogon. Resda so možnosti za takšno katastrofo zelo majhne, a tveganje vseeno obstaja.

 

Kaj pričakovati v najslabšem primeru?

Najslabši možni rezultat je popolna okvara USB pogona. Ne boste ga mogli več uporabljati, ne za zapisovanje ne za branje podatkov, pogon preprosto ne bo več deloval. 

Če gre za kak poceni pogon, na katerem imate zgolj odvečno digitalno kramo ali pa imate svoje podatke varno kopirane tudi drugje, potem to ne bo tako velik problem. A le redki so tako dobro pripravljeni na morebitne težave. Bolj verjetno je, da boste uničili pogon z neprecenljivimi družinskimi fotografijami ali pomembnimi službenimi dokumenti. Kaj hitro se lahko to zgodi ravno takrat, ko hitite na kak sestanek ali v zadnjih trenutkih urejate pomembno predstavitev.

Pogosto je možno tudi po takšni okvari še ukrepati in pogon popraviti oziroma z njega pridobiti vsaj glavnino najpomembnejših podatkov. Lahko pa bo vsak zapis za vedno izgubljen, če je pogon uničila električna iskra, tudi to se lahko zgodi.

 

Zakaj do takšnih okvar ne prihaja pogosteje?

Operacijski sistem Windows ima vgrajeno funkcionalnost Quick Removal, ki običajno prepreči poškodbe datotek. Ta funkcionalnost zagotavlja stalno pripravljenost operacijskega sistema na odstranjevanje zunanjega pogona, na srečo je ta opcija privzeto vključena za vse USB pogone. Ne moremo pa pričakovati popolne zaščite. Še vedno lahko pogon nevede odstranimo ravno takrat, ko podatke na njem obdeluje kak program v ozadju. 

Razlog za to, da so okvare relativno redke, je v izjemni hitrosti sodobnih računalnikov. Po tem, ko datoteko shranite, in preden USB pogon odstranite, je računalnik že zdavnaj opravil svoje delo in v pričakovanju počitka verjetno že nekoliko drema. Ali pa imate samo srečo in ste pogon odstranili v pravem trenutku.

 

Kako preveriti delovanje funkcije Quick Removal?

V meniju Start lahko preprosto poiščete Upravitelj naprav oziroma Device Manager. 

Postopek

Izberite aplikacijo, ki se pokaže kot rezultat tega iskanja, in jo odprite. 

V Upravitelju naprav izberite kategorijo Diskovni pogoni in poiščite svoj USB pogon. Prepoznali boste oznako svojega USB ključka ali zunanjega pogona. 

Z desnim miškinim gumbom kliknite na svojo napravo in izberite Lastnosti. 

Postopek, korak 2

V odprtem oknu poiščite in izberite zavihek Pravilniki. Tam lahko izbirate med dvema možnostma, privzeta je Hitra odstranitev oziroma Quick Removal, lahko pa izberete Boljšo učinkovitost delovanja. Če želite pogon brezskrbno odstranjevati, izberite Hitro odstranitev. Izbiro potrdite s klikom na gumb V redu.

Postopek, korak 3

 

 

 

Kako odstraniti USB pogon?

V operacijskem sistemu Windows obstajata dve dobri metodi, ki omogočata varno odstranjevanje USB pogonov. To lahko storite kar preko opravilne vrstice, lahko pa preko raziskovalca.

 

Odstranjevanje USB pogona preko opravilne vrstice

Kliknite na ikono USB ključka v opravilni vrstici. Morda je skrita med ikonami, ki se pokažejo ob kliku na puščico za razširitev opravilne vrstice.

Varno odstranjevanje USB naprave

Pojavilo se bo majhno okno s seznamom vseh priključenih USB naprav. Poiščite napravo, ki jo želite varno odstraniti, in kliknite nanjo. 

Windows bo prekinil povezavo z napravo in podal obvestilo o tem, da lahko zdaj napravo varno odstranite iz računalnika. 

 

Odstranjevanje USB pogona preko raziskovalca

Poiščite svoj USB pogon v raziskovalcu in nanj kliknite z desnim miškinim gumbom. V odprtem meniju izberite Izvrzi. 

Varno odstranjevanje USB naprave

Nekaj trenutkov bo treba počakati, nato se nad opravilo vrstico pokaže obvestilo, da je naprava pripravljena na varno odstranjevanje. 

 

Boste zdaj začeli varno odstranjevati svoje USB naprave?

Če ste se prebili do konca tega prispevka, ste dobro seznanjeni s tveganji, ki jih prinaša brezbrižno odstranjevanje USB pogonov, tudi z okvarami, do katerih lahko pride v najslabšem primeru. Gotovo boste začeli vestno varno odstranjevati svoje USB pogone, kajne?

Tudi če boste na naše nasvete hitro pozabili, se boste nekoč gotovo spomnili srhljivih pripovedi o katastrofalnih okvarah in izgubi neprecenljivih podatkov. Morda boste ravno takrat delali na kakšnem pomembnem projektu, razmislek pa vas bo spodbudil, da vsaj enkrat za spremembo res kliknete na varno odstranjevanje. Bravo, tudi to je spoštovanja vreden dosežek!