Preventivno čiščenje računalnika & prenosnika

Tako kot ljudje, ki se v vročih dneh hladimo v morju in osvežimo s sladoledom, tako tudi računalniki in prenosniki potrebujejo ustrezno svežino, da se ne pregrejejo. Na videz zelo nedolžno pregretje računalnika oziroma prenosnika lahko povzroči katastrofalne posledice.

Naštejmo nekaj najpogostejših posledic pregretja računalnika:

  • računalnik dela počasneje kot sicer,
  • zelo glasno delovanje računalnika,
  • velika verjetnost izgube podatkov,
  • nenadna in nepričakovana ugašanja,
  • visoka temperatura lahko uniči prav vsako komponento v računalniku.

Pregret računalnik lahko zagori!

Preventivno čiščenje je tisto, ki bo vašemu računalniku nudilo ustrezno nego. Mnogi se bodo sedaj vprašali zakaj se odločiti za preventivno čiščenje računalnika oziroma prenosnika? Odgovor je preprost, ker računalniki enostavno potrebujejo občasno čiščenje in pika! Ne samo, da ogrožate »zdravo« stanje vašega računalnika, ampak ogrožate tudi okolico. Še posebno v teh vročih dneh lahko zaradi pregretja in vročine v kombinaciji z mnogo prahu, ki se kopiči v računalniku, zanetite požar. To je seveda najbolj črn scenarij, a pomembno je opozoriti na posledice, saj ne bi bilo prvič, da bi zaradi pregretja računalnika zagorelo. Poleg vseh nevarnosti in dodatnih stroškov, ki vam jih lahko zagode pregreta naprava, pa vam redno servisiranje znatno podaljša življenjsko dobo računalnika.  Preventivno čiščenje računalnika oziroma prenosnika priporočamo vsakih 6 mesecev. Torej, če letos še niste kvalitetno očistili vaš računalnik, to storite čim prej. 


Kaj je potrebno storiti:

  • očistite prah iz vseh prezračevalnih rež in ventilatorja,
  • med delom pazite na statično elektriko in obvezno odklopite računalnik iz električnega napajanja,
  • vgrajene komponente očistite posebej (hladilnik, spomin, grafična kartica in druge komponente),
  • ko odstranite hladilnik, z alkoholom previdno odstranite staro termalno pasto in nanesite novo.

Prašen računalnik Prašen prenosnik

Če se vam zdi, da niste kompetentna oseba za tovrstna opravila in bi delo raje prepustili strokovnjakom, potem izkoristite priložnost in prinesite vaš računalnik ali prenosnik na preventivno čiščenje na PoceniPC.com, kjer vam bodo zanesljivi serviserji z veseljem pomagali.

Tako kot vsaka stvar tudi računalniki potrebujejo malo »ljubezni«. Vsak lastnik avtomobila ve, da je treba »jeklenega konjička« na določeno število kilometrov peljati na reden servis, pa čeprav je z njim na prvi pogled vse v najlepšem redu. Iz istega razloga nam bo tudi računalnik ob rednem servisu dlje služil.