Na kaj paziti pri izbiri monitorja

 

Predstavili vam bomo najpomembnejše stvari, na katere morate paziti pri nakupu monitorja. Hitro boste dobili boljšo predstavo o tem, kateri izdelki so za vaše potrebe primerni in kateri ne.

 

Video vhod

Vzemite si čas in preglejte priključke, ki jih ponuja vaš računalnik. Ti morajo biti skladni z vhodi, ki se nahajajo na novem monitorju, da lahko obe napravi enostavno povežete.

Video vhodi

Najprej se pozanimajte o tem, s katerimi priključki je združljiv vaš računalnik. Če najdete video izhode ob USB in avdio priključkih, imate verjetno integrirano grafično kartico, medtem ko bodo izhodi ločene grafične kartice nekoliko nižje na zadnji strani računalnika. Če imate ločeno grafično kartico seveda uporabite to, tudi če so morda na voljo izhodi integrirane kartice.

Med pogostimi video priključki ni veliko možnosti. Še pred nakupom monitorja ugotovite, kateri izhod imate na svojem računalniku, nato pri izbiri monitorja upoštevajte, da mora biti izdelek povezljiv s tem. Najpogostejši video priključki so VGA, HDMI in DVI, med temi pa je možno prehajati z adapterji, ki omogočajo povezovanje računalnikov in monitorjev z različnimi priključki. Najbolje bo seveda najti monitor, ki je s svojimi video vhodi brez potrebe po pretvornikih združljiv z računalnikom.

 

TN ali IPS?

TN pomeni Twisted Nematic, medtem ko je IPS oznaka za In-Plane Switching. Oboje označuje vrsto matrike oziroma panela monitorja, tako TN kot IPS pa ponujata svoje prednosti in slabosti.

TN paneli so starejši in pogostejši. Glavna prednost takšnega panela je vrhunski odzivni čas, ki je zelo pomemben za igričarje. Poleg tega je TN bolj varčen z energijo in praviloma tudi veliko cenejši za izdelavo.

TN ima pomanjkljivost v manj zanesljivi reprodukciji barve in omejenih vidnih kotih. Ne moremo pričakovati iste kakovosti barvnih podob, kot jo ponujajo IPS paneli, prav tako TN panel popači barve in podobe pri gledanju pod večjim kotom.

TN vs IPS

Za IPS panele velja nasprotno – imajo zelo širok vidni kot in odlično reprodukcijo barv. To je še kako pomembno pri večjih zaslonih, ki jih uporabljamo za gledanje multimedijskih vsebin ali kar namesto televizorja, prav tako bodo IPS izbrali umetniki in ustvarjalci, ki potrebujejo popolno barvno reprodukcijo.

Težava IPS panelov je v njihovi ceni. Praviloma so bistveno dražji od TN panelov, poleg tega imajo slabši odzivni čas in igričarjem povzročajo sive lase z milisekundnimi zamiki signalov.

PoceniPC priporoča: Za delo v pisarni ali pri delu z grafiko izberite IPS panel!

 

Velikost in ločljivost zaslona

Pri velikosti in ločljivosti zaslona imamo opravka tako s fizično velikostjo kot z velikostjo uporabne površine. Trenutno je najbolj pogosta ločljivost 1920 x 1080 oziroma 1080p. Za večino uporabnikov takšna ločljivost zadostuje, nekoliko zahtevnejši bodo le zagrizeni igričarji ali tisti, ki delajo z grafičnim materialom.

Velikost zaslona mora odgovarjati ločljivosti. Z določeno velikostjo in razdaljo od uporabnika bo zaslon ločljivosti 1080p izgledal povsem enako kot zaslon ločljivosti 720p. Razdalja od uporabnika je pomemben podatek pri nakupu in uporabi vsakega zaslona, še posebej pa pri večjih monitorjih – 1080p je relativno visoka ločljivost za zaslon z diagonalo 22 palcev, a pri gledanju od blizu bomo vseeno opazili posamezne slikovne pike. Višja kot je ločljivost, večji je lahko monitor in bližje zaslonu lahko sedimo. Pomisliti je treba še na razmerje širine in višine, stari standard je bil 4:3, danes so v ponudbi skoraj izključno široki zasloni z razmerjem 16:9 ali 16:10. Seveda je še vedno možno dobiti monitorje z razmerjem 4:3, a ti večinoma ponujajo bistveno slabše specifikacije.

Ločljivost monitorja

Smiselno je omejiti nekaj pogostih kombinacij in njihovih uporabnosti.

    1920 x 1080 (1080p 16:9) pri 22-24 palcih – za vsestransko uporabo

    2560 x 1440 (1440p 16:9) pri 25/27/32 palcih – za profesionalno delo z grafičnim gradivom in zahtevne računalniške igre

    2560 x 1080 (1080p 21:9) pri 29 palcih – za hkratno delo z več okni, uživanje v filmskih uspešnicah ter igranje zahtevnih računalniških iger

    3840 x 2160 (4K 16:9) pri 32+ palcih – za tiste, ki želijo le najboljše, in si to lahko tudi privoščijo

 

Hitrost osveževanja in odzivni čas

Hitrost osveževanja in odzivni čas označujeta podobni značilnosti, običajno ti podatki zanimajo ljubitelje računalniških iger.

Standardna hitrost osveževanja je 60 Hz, kar pa morda ne bo dovolj za zares tekoče prikazovanje animacij, predvajanje video vsebin in poganjanje računalniških iger.

Odzivni čas se meri v milisekundah in označuje čas, ki je potreben za preklop slikovnih pik s črne na belo barvo. Povprečen odzivni čas monitorjev znaša od 3 do 5 ms, tudi 8 ms še ni pretirano veliko. Večji zasloni imajo lahko daljši odzivni čas, ne da bi razliko sploh opazili. Zahtevni igričarji bodo želeli zamik kar se da zmanjšati, saj se lahko pri napetih akcijskih igrah pozna vsaka milisekunda.

Hitrost osveževanja in odzivni čas se splača podrobneje pojasniti. Hitrost osveževanja se meri v Hercih, številka pa pove, kolikokrat se v eni sekundi lahko osveži slika na zaslonu. Ta podatek je povezan, a ne identičen prikazu slik na sekundo (FPS) pri igranju iger ali predvajanju filmov – hitrost osveževanja omejuje možnost prikazovanja vsebin pri več slikah na sekundo. Ta omejitev za večino uporabnikov sicer ne pride v poštev, saj filmi in druge vsebine praviloma ne presegajo 60 FPS, kar lahko zaslon s 60 Hz brez težav prikaže. Igričarji, ki poganjajo igre z višjim FPS, pa bodo pri uporabi zaslona s 60 Hz omejeni in lahko izkusijo trganje zaslona in pokvarjeno sliko – monitor s svojo hitrostjo osveževanja ne more slediti hitrejšemu prikazovanju slik, ki ga zahteva igra.

Za boljšo izkušnjo pri igranju iger priporočamo izbiro monitorja s hitrostjo osveževanja 144 Hz ali kar 240 Hz. Tudi običajni uporabniki bodo opazili malenkostne razlike, na primer pri premikanju oken na namizju. Animacije so bolj tekoče, slika se tako hitro osvežuje, da je možno brati tekst tudi na oknu, ki potuje preko zaslona.

 

Štejejo tudi detajli

Ne pozabimo še na prilagodljiva stojala, VESA stenske nosilce, vgrajene kamere in mikrofone … Takšne malenkosti običajno ne pomenijo občutno višje cene, lahko pa naredijo veliko razliko pri dejanski uporabi monitorja.

Obdelali smo tiste lastnosti, ki pri nakupu monitorja v največji meri odločajo o končnem zadovoljstvu uporabnika. Nekatere so bolj pomembne, druge manj – na katere lastnosti monitorjev prisegate vi?

 

V ponudbi imamo rabljene monitorje poslovne serije z enoletno garancijo!