Kako ustvariti obnovitveni pogon (USB) ali disk za popravilo sistema (CD/DVD) v operacijskih sistemih Windows 8, 8.1 in 10

V sistemih Windows 8, 8.1 in 10 lahko ustvarite obnovitveni pogon USB, ki omogočipopravilo zagonov, datotečnih sistemov in odpravi ostale težave pri obnovitvi, osvežitvi ali ponastavitvi sistema (opomba: obnovitev v operacijskem sistemu Windows 10 bodisi ohrani ali odstrani vaše osebne datoteke in nato znova namesti Windows; namizni programi se ne ohranijo.).

USB pogona ni mogoče uporabiti za namestitev operacijskega sistema Windows 8 ali 8.1; Obnovitveni pogona za Windows 10 (ne pa tudi disk za popravilo sistema) dovoli uporabo nove funkcije "Obnovitev s pogonom / Recover from a drive", ki odstrani vse in opravi čisto namestitev operacijskega sistema Windows 10, glede na nastavitve, ki so shranjene na izmenljivem disku.

Obnovitveni pogon in disk za popravilo sistema Windows 8 in 8,1 sta zelo podobna disku za popravilo sistema Windows 7. Nista specifična glede na napravo, temveč glede na zgradbo strojne opreme (32 ali 64-bitni).

Disk za popravilo sistema Windows 10 je spet podoben različici pri sistemu Windows 7, vendar obnovitveni pogon vsebuje WIM datoteko 2-4 GB (Windows Imaging File Format), ki se lahko uporablja za čiste namestitve operacijskega sistema Windows, z uporabo varnostne kopije particije s trdega diska vaše naprave ali SSD (varnostne datoteke so tudi shranjene na USB pogonu).

To pomeni tudi, da je obnovitveni pogon za Windows 10 pri uporabi nove verzije zelo specifičen glede na napravo.

Po zamenjavi ali razdelitvi pogona sistema Windows 10, morate posodobiti tudi vaš obnovitveni pogon.

Zelo je priporočljivo, da pogon ali disk ustvarite preden zaidete v težave - če ne morete zagnati sistema Windows, morebiti ne boste imeli sreče s popravilom vašega računalnika. Pri operacijskem sistemu Windows 10 je obnovitveni pogon najbolj zaželena metoda.

Upoštevajte prosim, da se lahko 32-bitni (x86) obnovitveni pogon uporabi le za popravilo 32-bitne verzije sistema Windows in 64-bitni (x64) le za 64-bitno verzijo sistema Windows.

Prav tako ne morete uporabljati obnovitvenega pogona za Windows 10 za sistem Windows 8 ali 8.1 ali obnovitvenega pogona za Windows 8.1 za sistem Windows 8 ali 10 ali obnovitvenega pogona za Windows 8 za sistema Windows 8.1 ali 10. Enako velja za disk za popravilo sistema.

Zapomnite si, da ne smete uporabljati funkcij Osveži / Refresh ali Ponastavi računalnik / Reset Your PC, če je sistem Windows nameščen na disku z GPT (ne MBR) particijo, razen če ga prisilite v zagon z nastavitvijo "UEFI only" v BIOS-u. Windows 8, 8.1 in 10 ne bo pravilno zaznal GPT particije, če je omogočen zagon BIOS.

 

Zahteve pri sistemih Windows 8, 8.1, 10 za obnovitev pogona ali ustvarjanje diska za popravilo sistema

Najprej se prepričajte, da imate prazen CD / DVD za disk za popravilo sistema (ta možnost je na voljo samo v sistemu Windows 8 in 10) ali USB disk z vsaj 256 MB prostora za obnovitveni pogon sistema Windows 8 ali 8,1.

Za obnovitveni pogon sistema Windows 10 potrebujete USB ključ z vsaj 4 GB prostora za 32-bitni operacijski sistem Windows, ali vsaj 8 GB za 64-bitni sistem Windows.

Nekateri OEM (Windows je prednameščen) računalniki imajo zelo prilagojene obnovitvene particije, ki lahko zahtevajo do 32 GB prostora na obnovitvenem pogonu.

CD ali DVD v operacijskem sistemu Windows 8 in 10 mora biti dejansko prazen, ker program ne zmore prepisati že uporabljenih medijev. CD ali DVD lahko počistite tako, da odpretete Raziskovalec / Explorer ("Windows tipka" + "E"), z desnim klikom na seznamu izberete CD / DVD, nato izberete Erase this disc / Izbriši ta disk.

USB disk je lahko preprost USB ključek ali USB trdi disk. Upoštevajte prosim, da bo ta disk formatiran in boste s tem izgubili vse morebitne datoteke na njemu. Najprej si naredite varnostno kopijo vaših datotek!

Ko ustvarite obnovitveni pogon, morate preizkusiti, ali je vaš računalnik dejansko sposoben da se zažene iz njega. Nekateri starejši USB ključi sploh ne podpirajo zagona. Prav tako preverite zagonsko zaporedje računalnika, da potrdite, da je zagon iz USB naprave omogočen in je na seznamu pred zagonom s trdega diska.

Če ima vaš računalnik tako USB 2.0 kot USB 3.0 / 3.1 ali novejša vrata, povežite obnovitveni disk preko starejšega USB 2.0 – to prihrani veliko težav pri zagonu.

 

Ustvarjanje USB pogona za obnavljanje 

Najprej priključite USB pogon, ki ga nameravate uporabiti za obnavljanje diska. Ne pozabite: vsaj 256 MB za Windows 8 in 8.1, vsaj 4 GB za 32-bit / x86 Windows 10 ali vsaj 8 GB za 64-bit / x64 Windows 10.

V operacijskem sistemu Windows 8 ali 8.1 odprite Nastavitve ("Windows tipka"+"W") in v polje za iskanje vtipkajte Obnovitev / Recovery. Kliknite Ustvari pogon za obnovitev / Create a recovery drive. Uporabniki zaslona na dotik naj najprej podrsajo z desnega roba zaslona in tapnejo Iskanje / Search.

 

V operacijskem sistemu Windows 10, odprite meni Start ali polje za iskanje ("Windows tipka"+"S") in vpišite Obnovitev / Recovery ter kliknite Ustvarite obnovitveni disk / Create a recovery drive v razdelku Nastavitve / Settings.Slika 1

Kot je bilo pričakovati, se pojavi Nadzor uporabniškega računa. Kliknite Da / Yes potrditev.

Odpre se okno Ustvari obnovitveni disk / Create a recovery drive. Najprej označite Kopiranje vsebine / Copy content iz obnovitvene particije na obnovitveni disk (Windows 8 in 8.1) ali označite potrditveno polje za Varnostno kopiranje sistemskih datotek / Back up system files na obnovitveni disk (Windows 10). Nato kliknite Naprej / Next.

Slika 2

Upoštevajte, da v sistemu Windows 10 ne morete uporabiti funkcije Obnovi, brez da bi označili potrditveno polje.

Če ne morete omogočiti kopiranja vsebine iz obnovitvene particije na obnovitveni disk ali varnostnega kopiranje sistemskih datotek na obnovitveni disk med ustvarjanjem pogona za obnavljanje v operacijskem sistemu Windows 8, 8,1 ali 10, morate kopirati datoteko Windows install.wim na trdi disk ali SSD.

Upoštevajte prosim, da bo to povečalo zahteve po prostoru na obnovitvenem disku iz  privzetih 256 megabajtov na približno 4 GB v sistemu Windows 8 in 8,1.

V primeru, da ustvarjanje obnovitvenega pogona popolnoma odpove z napako "Ne moremo ustvariti obnovitvenega pogona na tem računalniku. Nekateri zahtevane datoteke manjkajo." / "We can't create a recovery drive on this PC. Some required files are missing.", potem manjka datoteka winre.wim ali sistemska particija. Poglejte Restore Windows RE Windows z navodili, kako rešiti nastali problem.

Kliknite pravilno potrditveno možnost v oknu Izberi USB pogon / Select the USB flash drive. Nato kliknite Naprej / Next. Če vašega USB ključka ali diska ni na seznamu, preverite zahteve glede prostora na disku v pogovornem oknu (Disk mora imeti vsaj... / The drive must be able to hold at least...).

Slika 3

 
Windows vas bo nato opozoril, da bo celotna vsebina izbranega diska izbrisana. Za nadaljevanje kliknite Ustvari / Create.

Proces lahko traja nekaj minut, odvisno od hitrosti vašega USB diska. V operacijskem sistemu Windows 10, lahko kopiranje sistemskih datotek traja tudi 10 minut ali več.

Ko je disk pripravljen, kliknite Dokončaj / Finish. 

Sedaj preverite, ali se lahko vaša naprava zažene iz obnovitvenega diska: nekateri starejši USB diski zagona ne podprejo. Če je temu tako, ustvarite obnovitveni disk na novejši napravi in ponovno preizkusite.

Če ima vaš računalnik tako USB 2.0 kot USB 3.0 / 3.1 ali novejša vrata, povežite obnovitveni disk preko starejšega USB 2.0 – to prihrani veliko težav pri zagonu.

 

Ustvarjanje zagonskega CD ali DVD za popravilo v operacijskem sistemu Windows 8 in 10

Nekateri uporabniki bi morda raje ustvarili zagonski CD ali DVD za popravilo sistema. To je mogoče samo v sistemu Windows 8 (ne 8.1!) in Windows 10.

V operacijskem sistemu Windows 10 je disk za popravilo daleč najslabša možnost, ker ne vsebuje varnostne kopije pomembnih sistemskih datotek in particijske sheme. Tako je obnovitveni disk, ki temelji na USB pogonu vedno najbolj zaželena izbira.

V sistemu Windows 8 odprite Nastavitve ("Windows tipka"+"W") in vtipkajte Obnovitev / Recovery in kliknite Windows 7 Obnovitvena Datoteka / Windows 7 File Recovery (zadeva se dejansko imenuje Windows 7 Obnovitvena Datoteka :)).


V operacijskem sistemu Windows 10 odprite meni  Start ali Cortana ("Windows tipka"+"S") in vtipkajte Varnostno kopiranje / Backup in kliknite Varnostno kopiranje in obnovitev / Backup and Restore (Windows 7).Slika 4

Če zadeve ne najdete, odprite Zaženi / Run ("Windows tipka"+"R") in vtipkajte sdclt.exe ter pritisnite tipko Enter, da zaženete program.

Na levi strani Windows 7 Obnovitvene Datoteke ali Varnostno kopiranje in obnovitev / Backup and Restore (Windows 7), kliknite Ustvari disk za popravilo sistema / Create a system repair disc.

Slika 5

Odpre se okno Ustvari disk za popravilo sistema / Create a system repair disc. Izberite pravilen pogon in kliknite Ustvari disk / Create disc.

Če niste vstavili CD ali DVD pogona, boste videli oznako za napako "Diska za popravilo sistema ni bilo mogoče ustvariti, v napravi ni nobenega medija (0xC0AA0202)" / "System repair disc could not be created, there is no media in the device (0xC0AA0202)." Kliknite V redu / OK in vstavite prazen zapisljiv disk in proces se bo samodejno zagnal.

V primeru, da vstavljen CD ali DVD ni prazen, boste videli naslednje pogovorno okno o napaki. Kliknite V redu / OK. Nato odprite datoteko Raziskovalec / Explorer ("Windows tipka"+"E").

Pomaknite se na Ta računalnik / This PC, z desno tipko miške izberite (vaš) CD / DVD in izberite Izbriši ta disk / Erase this disc.

V oknu Pripravljen na izbris diska /Ready to erase disc aktivirajte po brisanju diska  Zapri čarovnika / Close this wizard in kliknite Naprej / Next.

Ustvarjanje diska za popravilo sistema lahko traja več minut. Ko je postopek končan, označite disk v skladu z navodili in kliknite Zapri / Close.

Nato lahko varno zaprete vsa odprta okna za ustvarjanje diska za popravilo sistema ter pogona za obnavljanje.