Kako uporabljati USB-C in DisplayPort v Alt Mode?

Kako uporabljati USB-C in DisplayPort v Alt Mode?

 

USB-C Alt Mode, imenovan tudi DisplayPort Alt Mode, je bil predstavljen že leta 2014. S povezavo hitrih podatkovnih konektorjev priključka USB-C s konektorji priključka DisplayPort je možno preko USB priključka posredovati tudi video in v nekaterih primerih preko istega kabla poslati tako signale USB 3.x kot DisplayPort. Z uporabo DisplayPort Alt Mode mnoge naprave dobijo možnost posredovanja videa preko elegantnega USB priključka, kar je izjemno dobrodošlo predvsem pri prenosnikih, ki so običajno za ta namen potrebovali ločen HDMI izhod. Tudi DisplayPort je sicer imel poseben priključek, a Alt Mode omogoča, da se zdaj video vsebine posredujejo kar preko univerzalnega USB-C priključka. Tako lahko kar na istem kablu pričakujemo:

- USB 3.1 Gen 2 prenos podatkov do 10 Gbps

- USB Power Delivery 2.0 – dvosmerno napajanje z močjo do 100 W

- DisplayPort Alt Mode s podporo za DP 1.4

USB-C podpira vse omenjene oblike delovanja, ni pa nujno, da bodo vse te opcije vedno na voljo. Uporabniki morajo poznati specifikacije svoje naprave, da lahko ugotovijo, katere funkcionalnosti lahko uporabljajo. Tako se pri USB-C priključkih hitro seznanimo tudi z alternativnim načinom delovanja, tako imenovanim Alt Mode. To pravzaprav označuje možnost prenosa drugih signalov preko USB kabla, kar je značilno za standard USB-C in se lahko uporablja v kombinaciji z drugimi izhodi, recimo DisplayPort in Thunderbolt 3. Včasih je kar težko ugotoviti, kateri priključki podpirajo prenos takšnih in drugačnih signalov, tako da tudi ne vemo, kaj nam naprava sploh omogoča. DisplayPort Alt Mode oziroma DP Alt Mode nam omogoča, da računalnik kar preko USB-C izhoda povežemo z monitorjem, seveda tudi monitor za to potrebuje svoj USB-C priključek. Računalnik, ki podpira prenos video signalov preko USB-C kabla, sicer lahko še vedno povežemo z monitorjem tudi na druge načine, recimo preko VGA, DVI, HDMI ali DisplayPort priključka, a morda bomo za to potrebovali pretvornik ali priklopno postajo, če računalnik nima ustreznih izhodov.

Kaj moramo še vedeti o DisplayPort Alt Mode?

- Prepričajte se, da USB-C priključek vašega računalnika omogoča DP Alt Mode

- V specifikacijah USB-C priključka preverite, ali podpira prenos video signalov v ločljivosti in frekvenci osveževanja, ki jo nudi monitor

- Če želite uporabljati več zaslonov preko USB-C MST povezave, se prepričajte, da grafična kartica podpira MST

 

Katere specifikacije preveriti pred uporabo DisplayPort Alt Mode?

- Vedno najprej preverite specifikacije naprav, ki jih boste uporabljali, predvsem prenosnika oziroma drugega računalnika, ki služi kot vir vsebin.

- Preverite tudi specifikacije kablov in priključkov, ki jih uporabljate, nenazadnje tudi to, ali so enosmerni ali dvosmerni.

- Preverite specifikacije izhodne naprave.

Vsi ti elementi morajo podpirati USB-C Alt Mode.

 

Kako preveriti tip USB-C priključka?

Kako USB-C priključek sploh izgleda? To je majhen ovalen priključek, manjši od pravokotnih USB priključkov, ki so značilni za standard USB-A. USB-C je tudi simetričen, tako da ne bo treba kabla neprestano obračati, ko iščemo pravo smer za priklop. Torej, USB-C je majhen, ovalen in simetričen.

 Kako izgleda USB-C priklop?

Kakšen tip USB-C priključka ima moj Windows prenosnik?

Ob USB-C priključkih na Windows prenosnikih pogosto najdemo simbole oziroma logotipe, ki nam sporočajo, kaj ta priključek omogoča.

- Je ob USB-C priključku simbol strele? To pomeni, da gre za Thunderbolt 3 izhod, ki omogoča polnjenje in pošiljanje video signalov, torej omogoča tudi povezavo z monitorjem. Ta priključek podpira DisplayPort Alt Mode.

- Je ob USB-C priključku simbol D oziroma DP? To je logotip DisplayPort priključka in pomeni, da povezava lahko prenaša video signal. Tudi ta priključek seveda podpira DisplayPort Alt Mode in ga lahko uporabimo za priklop monitorja.

- Je ob USB-C priključku simbol baterije? Ta priključek se uporablja za polnjenje in verjetno ne podpira prenosa podatkovnih oziroma video signalov, tako da ga ne moremo uporabiti za priklop monitorja.

USB-C tipi priključkov 

 

Kakšen tip USB-C priključka ima moj MacBook?

MacBook prenosniki nimajo simbolov ob USB izhodih. Lahko pa preverimo vrsto priključkov tako:

- Zaženemo MacBook.

- Na namizju zgoraj levo kliknemo na Apple logo in nato najdemo več informacij o napravi (About this Mac).

- Dobimo podatek o modelu in letniku.

- Preverimo vrste USB priključkov na različnih Mac računalnikih.

- Te informacije lahko najdemo tudi na spletnih straneh apple.com

 

Kaj pa gonilniki in firmware?

Da bi USB-C priključek res deloval tako kot mora, bo morda treba posodobiti gonilnike in firmware. Le tako lahko pričakujemo, da bo možno preko USB-C izhoda posredovati video signal v visoki ločljivosti.

Predvsem je priporočljivo gonilnike in firmware posodobiti, če imamo s priključkom težave ali pa nimamo na voljo funkcionalnosti, ki jih lahko pridobimo s posodobitvijo.

Postopek posodobitve je sicer odvisen od opreme in od operacijskega sistema, ki ga uporabljamo. Podrobnosti so običajno predstavljene v dokumentaciji, ki jo preberemo pred izvedbo posodobitve.

Pozor, pred posodobitvijo je pametno prebrati dokumentacijo in ugotoviti, katere posodobitve so na voljo in kako jih izvesti. Izbrati je treba prave posodobitve za opremo, ki jo uporabljamo.

 

Tehnične podrobnosti povezave DisplayPort preko USB-C

DisplayPort Alt Mode nudi funkcionalno razširitev USB-C priključku, ki že sam omogoča svoje funkcionalnosti prenosa energije in podatkov. Tako dobimo celo vrsto možnosti prenosa signalov:
- Video, hiter prenos podatkov in napajanje preko istega priključka

- 4k pri 60Hz in 24-bit barvah (brez kompresije) ob hkratni uporabi USB 3.1

- 5k (5120 x 2880) podpora brez kompresije ob hkratni uporabi USB 2.0

- Podpora za BT.2020 barvni prostor, HDR in HDCP 2.2

- 8k x 4k podpora z uporabo strukture 4:2:0 oziroma z VESA Display Stream Compression

- Podpora za večkanalni prenos zvoka

- Združljivost s starejšimi priključki VGA, DVI in HDMI 2.0 s CEC, če uporabimo ustrezne kable in pretvornike

- Razširljiva podatkovna struktura