V času napredne tehnologije je nujen pripomoček pameten telefon, ki nas praktično spremlja vsepovsod. Velikokrat se izkaže, da nam telefon ne zadostuje. Je premajhen, da bi lahko udobno brskali po internetu, prebirali knjige, na sestankih pisali zapiske ali pisali dolga poročila. Če se pojavi takšna potreba po večji in za delo udobnejši napravi, potem je potrebno razmisliti o nakupu tablice ali mini prenosnega računalnika. Kaj izbrati?

1. Tablični računalnik

Trenutno so tablični računalniki pravi hit, saj se prodajajo kot vroče žemljice. Dobro se prodajajo tudi v naši spletni trgovini → KLIK!

HP Slate 7              HP Slate 10 HD

Če je nekaj popularno, pa ni nujno, da je tudi najbolj primerno, saj so potrebe vsakega posameznika drugačne. Na tablico lahko gledamo tudi kot povečan telefon. Torej, če si že lastite pameten telefon z velikim zaslonom, vam nakup tabličnega računalnika odsvetujemo. Še posebno tiste z diagonalo zaslona okrog 18 cm (7"). Če pa že vztrajate, potem si omislite vsaj tablico z diagonalo približno 25 cm (10").  

Če želite imeti dodatno napravo za hiter in preprost način dostopa do vsebine, je tablični računalnik zagotovo najboljša rešitev.

Naj omenimo le nekaj prednosti tablice:

tablico le redkokdaj izklopimo, zato so nemudoma pripravljene za delo -  ponovno nalaganje sistema ni potrebno;
daljša avtonomija – tudi do 10 ur;
tablica je lažja in tanjša, skratka bolj mobilna naprava;
do interneta lahko dostopate od vsepovsod – s tablicami, ki podpirajo 3 G oziroma 4 G – LTE omrežja tudi tam, kjer ni dostopa do brezžičnega omrežja (Wi-fi).

2. Mini prenosni računalnik

Naj vas opozorimo, da tablice vsekakor niso novodobni prenosni računalniki. Princip dela je bistveno drugačen. Z nakupom mini prenosnega računalnika (ang. netbook) boste dobili veliko prilagodljivost in hitrost, ko boste poslovno potovali. Predstavljajte si, da morate vsa poročila, e-mail sporočila in ostale zapiske iz sestankov pisati na virtualni tipkovnici. To je sicer povsem mogoče, a verjemite mi, da boste pri tem izgubili kar nekaj dragocenih živcev. Priročnost tipkovnice pri vnašanju daljših besedil ne moremo kar tako spregledati. Nekaj odličnih primerkov mini prenosnih računalnikov si lahko ogledate na tej povezavi → KLIK!

Asus VivoBook X200 F200LA-CT021H            HP dm1

Še nekaj prednosti mini prenosnih računalnikov:

preprosta izmenjava podatkov in datotek prek USB ključev;
tudi do 10-krat več shranjevalnega prostora za podatke, saj imajo tablice le od 16 do 64 GB prostora;
vnašanje daljših besedil je s tipkovnico veliko lažje in hitrejše;
z nakupom prenosnika dobite na večopravilnosti, saj lahko s tablico opravljate zgolj eno opravilo na enkrat;
v veliki večini primerov boste z nakupom prenosnika tudi prihranili nekaj denarja.

3. Hibridna naprava

Se še vedno ne morete odločiti, katera naprava bi najbolje ustrezala vašim potrebam? Bi najraje združili prednosti obeh naprav v eno samo? V naši spletni trgovini PoceniPC.com si lahko za ugoden denar privoščite tudi to.

Nekaj primerov hibridnih naprav (za več informacij klikni na sliko spodaj):

HP ENVY x2 11-g000eg          HP SlateBook 10-h080sg x2

 

Dejstvo je, da uporabniki vedno bolj iščemo eno napravo, ki bi zadovoljila več potreb hkrati. Odličen primer je multifunkcijski tiskalnik. Včasih smo morali vsako napravo (kopirni stroj, faks in skener) kupiti posebej, medtem ko lahko danes kupimo zgolj eno napravo veliko ceneje. Še en primer, ki ga zagotovo vsi dobro poznamo je pameten telefon, ki združuje fotoaparat, mp3 predvajalnik, radio, budilko in še in še. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo ta združevalna revolucija zgodila tudi na področju tabličnih računalnikov, prenosnikov in netbook-ov. Trg se vedno bolj polni s hibridnimi modeli, pri katerih iz mini prenosnega računalnika tako ali drugače nastane tablični računalnik. Največja prednost hibridnih naprav je ta, da se nam kot uporabnikom ni potrebno prilagajati napravi, ampak se naprava prilagodi našim potrebam. Če gremo na pot, kjer bomo predvsem prebirali novice, pregledovali e-maile, polnili naš Facebook profil, igrali igre ali prebirali e-knjige, potem uporabljamo to napravo kot tablični računalnik, če pa bo naša pot poslovne narave in vemo, da bomo vnašali veliko količino vsebine, enostavno pripnemo tipkovnico in napravo uporabljamo kot mini prenosni računalnik. Zanimivo kajne?