Sončen in z raznimi dogodivščinami obogaten avgust se bo kmalu prelevil v september, ki v družinski vsakdan ponovno vrača več dnevnega reda in obveznosti. Novo šolsko leto je pred vrati, in če še niste, je sedaj skrajni čas, da zavihate rokave in se dodobra pripravite na nov začetek, nove izzive in iskanja poti za doseganje zastavljenih ciljev. Na PoceniPC se še kako dobro zavedamo, da osnovnošolcem, dijakom in študentom svinčniki, šilčki, radirke, šestila, ravnila, zvezki, učbeniki in šolska torba niso dovolj za doseganje teh ciljev. Ustrezen prenosni računalnik je že postal nujen »šolski« pripomoček. Trg je preplavljen s takšnimi in drugačnimi prenosniki, hibridi, tablicami … Kaj izbrati?


1. CENA

Velika večina se najverjetneje sprašuje, koliko pravzaprav odšteti za prenosnik. Da bi do te informacije prišli, si moramo najprej zastaviti nekaj vprašanj:

1. Ali potrebujem prenosnik zgolj za šolo/faks ali še za kaj drugega?
2. Kakšne zahteve ima šola/faks? Kakšne programe bom v šoli/faksu uporabljal?
3. Bo to moj sekundarni ali primarni prenosnik?
4. Bom prenosnike veliko prenašal ali bo prenosnik zgolj doma?

Če ugotovite, da potrebujete sekundarni prenosnik, ki ga boste uporabljali zgolj za šolo ali faks, kjer ne zahtevajo specifičnih (zmogljivejših) konfiguracij, potem lahko izbirate med prenosniki iz programa »Renew«. Cena teh se giblje med 300 € in 450 €. V primeru, da se odločite za rabljeno računalniško opremo, pa lahko odštejete še približno 100 € manj.

V primeru, da potrebujete primarni prenosnik, kar pomeni, da boste prenosnik uporabljali tudi za druge namene (video obdelava in obdelava slik, igrice, glasba, filmi …), potem priporočamo prenosnike iz programa »Renew« med 450 € in 650 €. Cena prenosnika tukaj hitro rase, saj zmogljivejše komponente (i5/i7 procesor, hibridni diski ali diski z večjo kapaciteto-1TB, dodatna grafika …) znatno podražijo prenosni računalnik.

Nekatere šole oziroma faksi zahtevajo prenosnike višjega cenovnega razreda z zelo specifičnimi zahtevami, kot so: i7 procesor, 8 GB ali več delovnega spomina (RAM), vsaj 500 GB HDD, dobra grafična kartica … Ena takšnih je fakulteta strojništva, kjer uporabljajo razne programe za 3D modeliranje, AutoCAD ... Take fakultete oziroma šole priporočajo nakup prenosnika nad 1000 €. Kar konkreten zalogaj za povprečnega potrošnika, študenta ali družino. Na PoceniPC imamo ponudbo prenosnikov iz programa »Renew«, ki so za 20-30 % cenejši. Pri nas dobite primeren prenosnik že od 700 € naprej. Pomembno je, da se pred nakupom prenosnika na šoli/faksu pozanimate, kaj pravzaprav od vas zahtevajo.

 

2. VELIKOST PRENOSNIKA

Standardna in najpriljubljenejša velikost zaslona je 15.6". Takšnih imamo tudi v naši ponudbi največ. Zakaj pa je ta velikost tako popularna? Preprosto zato, ker nudi najboljše razmerje med mobilnostjo in udobjem. Relativno velik zaslon nudi udobje pri delu, prenosnik pa je še vedno dokaj mobilen.Velikost zaslona Priporočamo ga vsem tistim, ki boste nekajkrat na teden prenosnik odnesli iz stanovanja. Če pa ta ne bo zapustil doma, se lahko brezskrbno odločite tudi za 17.3", na katerem boste uživali udobje velikega zaslona. Takšne prenosnike uporabljajo predvsem tisti, ki se ukvarjajo z oblikovanjem in predelavo slik ter videoobdelavo, raznim 3D modeliranjem in risanjem v programih, kot so AutoCAD  in podobni programi. Manjše prenosnike - 14" ali 13.3" pa svetujemo vsem, ki veliko potujejo oziroma prenašajo prenosnik vsakodnevno. Torej, če boste v šolo/faks prenašali prenosnik zgolj nekajkrat na mesec se je smotrno odločiti za 15.6" prenosnik. V nasprotnem primeru pa za kakšen inč manj.

 

3.STROJNA OPREMA

V osnovi se lahko držimo pravila »več denarja več muzike«, ampak zakaj bi plačevali drago strojno opremo, ki je ne potrebujete. Zgolj za šolo/faks je priporočljiv intel-ov procesor i3 ali AMD-jev A4-serija/A6-serija z nenujno previsokim taktom, saj današnji procesorji zmorejo preračunati oziroma procesirati veliko več vsebine, kot so to počeli njihovi predhodniki z višjim taktom. Pri tem pa pri delu porabijo veliko manj energije. Delovni spomin (RAM) naj bo vsaj 4 GB, čeprav za internet in pisarniške potrebe zadostujeta že 2 GB. Problem nastane, ko želimo početi več stvari hkrati in računalnik postane »počasen«. Če želite uživati udobje večopravilnosti, potem izberite prenosnik s čim več RAM-a. Kapaciteta trdega diska pravzaprav niti ni tako pomembna, kar se šole/faksa tiče, saj ne opravljamo s kakšnimi večjimi datotekami. Velikokrat se prenosnik uporablja tudi za kakšne multimedijske zadeve, kot so filmi, glasba in slike. Te datoteke so malenkost večje in hitro napolnijo prostor, zato je pametno razmisliti, kako boste uporabljali prenosnik in temu primerno prilagodili nakup. Na trgu so vedno bolj prepoznavni in popularni SSD diski (solid-state disk). Ti namesto magnetnih plošč uporabljajo pomnilnik flash. S tem je disk mnogo hitrejši, manjši, neslišen, odporen na večino zunanjih dejavnikov in porabi precej manj energije. Vendar pozor! Samo cena SSD diska kapacitete 500 GB presega vrednost celotnega prenosnika za potrebe šolo obvezujočega osnovnošolca/dijaka/študenta. Zato se velika večina odloča za standardni cenejši HDD disk ali SSD disk manjše kapacitete. Grafične kartice ne potrebujete, razen če to od vas zahteva faks (kot npr. fakulteta za strojništvo). »Intel HD Graphics« bo zadostoval vsem vašim osnovnim potrebam: pisarniški programi (Word,Excel, PowerPoint  …), internet, filmi, slike … Za grafično kartico (Nvidia/AMD) se odločajo predvsem igričarji, grafični oblikovalci, arhitekti, strojniki …

 

KAKO NAJHITREJE IN NAJCENEJE DO USTREZNEGA PRENOSNIKA

Nič lažjega. Na PoceniPC najdete bogato ponudbo predstavitvenih prenosnikov po ugodnih cenah. Prepričajte se sami in preverite ponudbo, pri tem pa upoštevajte zgornje nasvete. Najprej si postavite našteta vprašanja (v prvem odstavku) in ugotovite za kaj potrebujete prenosnik in v kakšen cenovni razred spadate. Nato izberete ceno. Tako boste omejili ponudbo na cca. 15 prenosnikov. Vendar to je še vedno preveč, kajne?

 

Po potrebi izberemo proizvajalca, model procesorja in delovni spomin. Če ne veste kaj izbrati ali vam je vseeno, preskoči na naslednji korak.

Sedaj izberite velikost zaslona. Boste izbrali najpopularnejšo mero 15.6" ali ste ugotovili, da potrebujete kaj drugega?

Kar nekaj neprimernih prenosnikov smo izločili iz igre, ostali so samo prenosniki, ki natanko ustrezajo vašim potrebam in merilom. Vam je že kateri všeč ali bi raje še skrčili ponudbo? Če se še vedno ne morete odločiti, izberite še kakšno lastnost in tako boste še bolj skrčili izbiro. Verjamemo, da se za vsakogar nekaj najde. Ne pozabite, da se lahko prav vaš prenosnik skriva tudi pod rabljeno računalniško opremo. Preverite tudi to ponudbo, saj zna biti še kako zanimiva.