Odločili ste se, da je čas za nov računalnik, a niste prepričani, ali bi vam bolj ustrezal prenosnik ali namizni računalnik. Za oba obstajajo dobri razlogi, a na koncu je vse odvisno od tega, kaj bolj ustreza vašim potrebam. Tu je nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pravilno izbrati, ko bo čas za nakup.

 

Namizni računalniki

Namizni računalniki so dobra izbira, če imate pogosto opravka z grafičnim oblikovanjem, obdelovanjem video posnetkov ali drugimi zahtevnimi aplikacijami, saj imajo navadno zmogljivejše komponente.

Nepremična naprava je lahko najboljša možnost za vašo družino, če imate otroke, ki med uporabo računalnika potrebujejo nadzor. Torej, če nimate težav s tem, da računalnik uporabljate v posebej za to dodeljenem prostoru in imate mesto zanj, bi moral namizni računalnik ustrezati vašim potrebam.

 

Prenosniki

Z močnejšimi procesorji in kompaktnimi komponentami nam prenosni računalniki nudijo več funkcij kot kdajkoli prej. Vseeno njihova osrednja prodajna točka ostaja njihova prenosljivost. Prenosniki so odlična izbira, če želite uživati v svobodi premikanja iz sobe v sobo – brez žic – ali če potrebujete vaš računalnik na potovanjih.

Prenosni računalniki so lahko modra izbira tudi, če ima vaša družina starejšega šolarja, ki za delanje domače naloge potrebuje mirno mesto stran od družinske sobe, ali pa prenosnik uporablja za delo v knjižnici, učilnici ali pri prijatelju.

 

Kako se prenosniki in namizni računalniki odrežejo, ko jih primerjamo med seboj?

V tabeli spodaj lahko hitro pretehtate glavne dejavnike, preden se odločite za nakup.

Kateri je boljši za...RačunalnikPrenosnik
Prenosljivost  x
Nižje finančne sposobnosti x 
Lažje nadgradnje in popravila x 
Ergonomijo x 
Manjše prostore  x
Prikladnost  x

 

Stvari, o katerih morate razmisliti, preden se odločite za nakup.

Cena – Pogosto lahko kupite namizni računalnik za manj denarja, kot bi ga odšteli za prenosnik, saj so manjši sestavni deli prenosnega računalnika bolj kompleksni in dražji za proizvajanje. Vseeno s prenosniki, ki imajo vse člene že vgrajene, ne bo potrebno posebej kupovati delov, kot sta monitor in tipkovnica. Če nameravate vaš računalnik uporabljati za vsakdanja opravila, kot je uporaba e-pošte in gledanje video posnetkov, so vam na voljo cenovno ugodne možnosti za namizni računalnik (začnejo se pri okoli 300 EUR) in prenosni računalnik (začnejo se pri okoli 400 EUR).

Prenosljivost – Prenosniki so namenjeni temu, da so prenosljivi in vam omogočajo, da vzamete svoje digitalno življenje s seboj na vsako pot. Na voljo so v širokem spektru velikosti – z zasloni velikosti od 12 palcev do 18 palcev ali več – in v ozkih in lahkih ali ultra-prenosljivih modelih.

Velikosti prenosnikov                                                      

Nadgradnje in popravila – Namizni računalniki vam pogosto dajejo več možnosti za prilagoditev sestavnih delov, npr. za dodajanje delovnega pomnilnika ali nadgradnjo procesorja. Prenosnike, ki imajo vse člene že vgrajene, pa je težje nadgraditi ali jim popraviti komponente.

Ergonomija – Na splošno so namizni računalniki bolj primerni za ergonomsko urejeno delovno okolje. Nastavljiv ekran namizne naprave, velika tipkovnica in pozicija na posebej za to dodeljenemu prostoru pomagajo zmanjšati obremenitev za oči, vrat, hrbet, zapestja in roke. Tudi prenosniki so lahko ergonomsko prilagojeni z uporabo združitvene postaje, zunanjega ekrana, tipkovnice in miške.

Prostor - Ko je prostor omejen, lahko prenosnik stisnete skoraj kamorkoli v vašem domu. Nasprotno nam velikost in priključene žice namiznega računalnika onemogočajo, da bi ga lahko premikali. Če imate majhen delovni prostor, vendar vas ne moti, če računalnik ostane na enem mestu, obstaja nekaj namiznih naprav, ki so namenjene uporabi v tesnih kotičkih. Tak je npr. HP računalnik 8300 Elite SFF, ki je posebej oblikovan za kompaktne prostore.

Rabljen računalnik HP 8300 Elite SFF

(Rabljen računalnik HP 8300 Elite SFF)

Prikladnost – Prenosniki nam ponujajo širok spekter udobja, vključno s tem, da smo svobodni, ko se odpravimo na pot, saj imamo možnost brezžičnih povezav, kot sta Wi-Fi in WWAN. Veliko prenosnikov omogoča večjo vzdržljivost baterije, da imate več časa za svoja opravila, preden ga morate priključiti in napolniti baterijo. Nekaterim namiznim računalnikom dajejo navdih prenosniki. Računalnik Lenovo IdeaCentre C40-30 nam na primer ponuja združen ekran in procesor, ki omogočata elegantno in ekonomično obliko ter možnost brezžične povezave

 

Sedaj pa veliko vprašanje: Ali kupiti prenosnik ali namizni računalnik?

Na koncu je vse odvisno od vaših potreb in želja. Če računalnik potrebujete za vsakdanje dejavnosti, kot so preverjanje e-pošte, deljenje fotografij in gledanje filmov, ponujajo cenovno ugodne možnosti tako prenosniki kot namizni računalniki. Če se vam zdita pomembni prikladnost in prenosljivost, potem vam bo verjetno ustrezal prenosnik. Če bi radi računalnik kupili zdaj in imeli možnost nadgradnje v prihodnosti, potem je morda dobra ideja, da se odločite za nakup namiznega računalnika.