Veliko je napisanega o tem, kako prihraniti energijo, le malo pa se piše o skrbi za baterijo samo. Predstavljamo vam nekaj ukrepov, s katerimi boste podaljšali življenjsko dobo svoje baterije.

V sodobnem mobilnem svetu je energija v bateriji še kako dragocena. Če nam ne verjamete, se odpravite na letališče in opazujte potnike – pravi boj se bo vnel, če bo na voljo le ena prosta vtičnica.

Hitro boste ugotovili, kako kar najbolj varčevati s preostalo energijo. Manj znano pa je, kako pravilno poskrbeti za baterijo samo. To je prav tako pomembno, saj s pravilnim vzdrževanjem baterije omogočate njeno optimalno delovanje. Preberite, kako lahko poskrbite za zdravje litij-ionskih baterij.

 

1. Hranite baterije na sobni temperaturi

Sobna temperatura znaša med 20 in 25 stopinjami Celzija. Najslabše, kar se lahko zgodi litij-ionski bateriji, je to, da jo povsem napolnjeno izpostavite visoki temperaturi. Ne puščajte svoje mobilne naprave v vročem avtomobilu, niti je tam ne polnite! Vročina je daleč najbolj pomemben krivec za krajšanje življenja litij-ionskih baterij.

 

2. Namesto rezervne baterije raje izberite večjo

Zmogljivost baterij s časom pada, ne glede na to, ali so v uporabi ali ne. Rezervna baterija torej ne bo delovala veliko bolje od tiste, katero bo nadomestila. Ob nakupu baterije je treba upoštevati tudi to dejstvo – izberite baterijo z najnovejšim datumom izdelave.

 

3. Porabite baterijo deloma, ne povsem do konca (praviloma)

Za razliko od NiCad baterij litij-ionske nimajo »spomina«, tako da jih pred polnjenjem ni treba popolnoma izprazniti. Pravzaprav je za baterijo bolje, da jo polnite že po delni porabi.
Obstaja pa ena izjema. Strokovnjaki s tega področja svetujejo, da litij-ionsko baterijo izpraznite po 30 polnjenjih. Ponavljajoče polnjenje deloma izpraznjenih baterij namreč ustvari učinek tako imenovanega digitalnega spomina, ki vpliva na natančnost prikazovanja stanja baterije v napravi. Porabite baterijo do konca ter jo popolnoma napolnite – merilci stanja baterije se bodo pravilno kalibrirali.

 

4. Izogibajte se popolnemu izpraznjenju litij-ionske baterije

Če je litij-ionska baterija izpraznjena do meje 2.5 volta na celico, se sproži vgrajena varovalka in baterija postane mrtva. Običajni polnilniki ne bodo več delovali, za ponovno polnjenje bo poskrbela le namenska oprema s funkcijo za ponovno obujanje baterije. Iz varnostnih razlogov ne poskušajte ponovno napolniti litij-ionske baterije, ki je bila več mesecev povsem izpraznjena.

 

5. Za dolgoročno shranjevanje baterije jo izpraznite do 40% in shranite na hladnem

Kot smo že omenili, rezervna baterija za vašo mobilno napravo nikoli ne bo delovala dlje kot originalna. A le zato, ker je shranjena nepravilno, polno napolnjena. V takšnem stanju je oksidacija litij-ionske baterije najbolj aktivna. Za optimalno življenjsko dobo baterije na dolgi rok se priporoča izpraznjenje na 40% in shranjevanje v hladilniku (ne v zamrzovalniku).

 

Končna misel

Litij-ionske baterije predstavljajo velik napredek v primerjavi z drugimi vrstami baterij. Litij-ionska baterija lahko zdrži tudi 500 ciklov polnjenja in praznjenja, le sledite zgornjim nasvetom.

 

Baterija