Ste naleteli na težave v sistemu Windows? Morda gre za zmrzovanje ali sesuvanje sistema, morda pa ne delujejo pravilno kakšni programi ali aplikacije.

Ugotavljanje razlogov za težave in iskanje prave rešitve lahko vzame veliko časa in zahteva veliko truda. Na srečo lahko to delo prepustimo samemu sistemu Windows, ki priskoči na pomoč z vgrajeno funkcionalnostjo odpravljanja težav.
Vgrajene funkcionalnosti za odpravljanje težav so na voljo v vseh podprtih različicah sistema Windows, pomagajo pa pri težavah na različnih področjih. Imate težave s povezovanjem z inetrnetom? Uporabite odpravljanje težav z internetno povezavo. Vam nagaja Bluetooth? Poženite odpravljanje težav s povezavo Bluetooth. Funkcionalnost odpravljanja težav analizira težavo, predlaga rešitev in v določenih primerih celo sama izvede predlagane rešitve. Poglejmo, kako lahko odpravljanje težav v sistemu Windows pomaga pri odkrivanju in odpravljanju težav.

 


 

Zagon z Nadzorne plošče

Odpravljanje težav je na voljo v različicah sistema Windows 10, 8.1  in  7. V sistemu Windows 8.1 ali 7 je funkcija dostopna na Nadzorni plošči, Windows 10 pa to opcijo ponuja tako na Nadzorni plošči kot v Nastavitvah. Najbolje je predstaviti odpravljanje težav preko nadzorne plošče, kar deluje v vseh omenjenih različicah sistema Windows.
Recimo torej, da se nam v sistemu Windows stalno pojavljajo določene težave. Morda smo že pobrskali po možnih vzrokih in rešitvah, a težav še nismo odpravili.

Treba bo odpreti Nadzorno ploščo, nato v prikazu z velikimi ikonami dvakrat kliknemo na Odpravljanje težav.

Odpravljanje težav

 


 

Okno Odpravljanje težav

Okno Odpravljanje težav prikaže povezave do različnih področij in kategorij.

Okno za odpravljanje težav


 

Kategorije

Če prave povezave ne najdemo ali pa nismo prepričani, katera je najbolj ustrezna glede na naše težave, preprosto izberemo najbolj sorodno kategorijo - Programi, Strojna oprema in zvok, Omrežje in internet ter Sistem in varnost. Tako dobimo vpogled v možnosti odpravljanja specifičnih težav znotraj izbrane kategorije.

 


 

Ogled vseh

Če se vrnemo na prvo okno Odpravljanje težav, lahko na levem seznamu kliknemo na povezavo Ogled vseh. Prikaže se celoten seznam možnosti, ki jih ponuja odpravljanje težav, na voljo je na primer odpravljanje težav s povezavo Bluetooth, z internetno povezavo, s tipkovnico, tiskalnikom, predvajanjem video posnetkov…

 


 

Poiščimo pravo opcijo odpravljanja težav

Na seznamu vseh možnosti najdemo tisto, za katero menimo, da najbolje ustreza naši težavi. Kliknemo nanjo in pokaže se novo okno odpravljanja težav, kjer kliknemo Naprej.

Odpravljanje težav - Tipkovnica


 

Rešitev je tu (ali ne)

V nekaterih primerih odpravljanje težav ne bo obrodilo sadov, pokazalo se bo le sporočilo, da zaznavanje težav ni vrnilo rezultatov ali da spremembe oziroma posodobitve niso potrebne. Lahko pa se zgodi, da so težave zaznane, sistem pa jih poskusi samodejno odpraviti. V tem primeru dobimo obvestilo o spremembah, ki so bile opravljene pri odpravljanju težav. Da bi si te ogledali, kliknemo na Ogled podrobnih informacij.

 


 

Podrobnosti odpravljanja težav

Sistem pripravi podrobno poročilo o odpravljanju težav, ki ga lahko pregledamo. Ko s tem opravimo, kliknemo Naprej.

Podrobnosti odpravljanja težave


 

Poskusimo ponovno

Po poskusu odpravljanja težav okno zapremo, nato pa poskusimo reproducirati problem. Je težava izginila? Če je, super! Če ne, pa bo morda smiselno pri odpravljanju težav ciljati na kakšno drugo področje. V nekaterih primerih odpravljanje težav vodi v spremembe, ki jih moramo sprejeti sami, lahko pa bo želel sistem ponovno ali na novo namestiti gonilnike, ki lahko rešijo težavo. Odpravljanje težav lahko izkoristimo na različne načine in večkrat poskusimo rešiti problem.

 


 

Druga orodja

Kaj storiti, če vgrajeno odpravljanje težav ni kos problemu? Lahko poskusimo odpraviti težave s pomočjo drugih funkcionalnosti sistema Windows. Diagnostika pomnilnika omogoča iskanje težav v pomnilniku sistema Windows. Event Viewer beleži dogodke v sistemu in morda lahko pokaže tudi vzrok za določene težave. Če zaženemo računalnik v varnem načinu, pa lahko ugotovimo, ali težave povzročajo neustrezni gonilniki ali kakšni podobni nepotrebni vsiljivci. 

 


 

Priporočamo: Kako odpraviti naključno zmrzovanje Windows 10. 

Ne spreglejte našo ponudbo rabljenih prenosnikov po izjemno nizkih cenah.