Kaj je NVME SSD?

Kaj je NVMe?

Gre za vrsto povezave s trdim diskom, ki za povezavo s procesorjem uporablja bliskovito hitro vodilo PCI Express. Takšna povezava je veliko hitrejša kot pri SATA vodilu, ki ga uporabljajo običajni trdi diski ali SSD diski. Poleg tega, da NVMe ponuja veliko višjo končno hitrost prenašanja podatkov, omogoča tudi vzporedni prenos podatkov, upravljanje čakajočih prenosov in nadzor nad delovanjem.

Za zahtevnejše uporabnike in predvsem za poslovno uporabo je NVMe že postal novi standard. To je povsem očitno iz ponudbe novih prenosnikov in namiznih delovnih postaj višjega zmogljivostnega razreda, ki že imajo vgrajene NVMe pogone, enako velja za mobilne naprave Apple ter nekatere pametne telefone z operacijskim sistemom Android. 

 

Kaj pa v praksi, kako se izkaže? Testirali smo praktično hitrost NVMe diska.

Za naš test smo primerjali tri pogone, ki uporabljajo tri različne tehnologije. Obrambno linijo za trde diske je prevzel disk znanega proizvajalca Seagate, testirali smo model ST1000LM048. Med SSD pogoni v naši trgovini smo izbrali najboljše razmerje med kvaliteto in ceno, testirali smo Kingston A400. Nazadnje pa še NVMe disk, ki je prvi padel pod roko našega serviserja, Transcend 110s

Za vse tri teste smo uporabljali isti računalnik s programom "CrystalDiskMark", ki nam omogoča obremenitev same shranjevalne naprave. Med obremenitvijo program prebere bralno in zapisovalno hitrost naprave. V praksi to pomeni hitrost prenašanja podatkov na disk (zapisovalna hitrost) ter hitrost prenašanja podatkov z diska, npr. zagon operacijskega sistema ali programa (bralna hitrost). 

 

Test hitrosti trdega diska (HDD)

Prvi na testu se je znašel predstavnik HDD diskov Seagatov ST1000LM048. Z bralno hitrostjo od 120 MB/s in s pisalno od 95 MB/s lahko rečemo, da je po današnjih standardih skoraj neuporaben za vsakdanje delo. Ne gre pozabiti, da so trdi diski še vedno cenejši kot svoja konkurenca, zato so odlična izbira za shranjevanje večje količine podatkov, kot so filmi, slike in glasba. 

Kako hitri so HDD diski v primerjavi z SSD in NVMe?

 

Test hitrosti SSD diska

SSD pogoni so postavili nov standard. Zaradi visoke bralne hitrosti se najboljše obnesejo kot primarni disk, na katerega namestimo sistem in programe. Zagon sistema in programov bo bliskovito hiter, odzivnost sistema pa občutno boljša. Rezultati našega testa so pokazali, da ima omenjen SSD disk kar do štirikrat višjo bralno hitrost kot navadni trdi diski. Kako se bo ta rezultat primerjal z rezultati NVMe diska?

Hitrost SSD diska

 

Test hitrosti NVMe SSD diska

Medtem ko so SSD pogoni postali standard, se na sceni vedno bolj pogosto pojavljajo NVMe diski. Prisotni so že pri vseh dražjih poslovnih prenosnikih. Kako sta se bralna in pisalna hitrost izkazali v praksi? 

 Izjemne hitrosti NVMe SSD diskov

 

Z bralno hitrostjo od 1500 MB/s so NVMe SSD diski v povprečju do trikrat hitrejši od navadnih SSD diskov. Pri izbiri novega računalnika ali prenosnika se splača pogledati, ali je možna razširljivost v tej smeri ali pa mogoče že ima vgrajeno NVMe SSD napravo. Delo v takem sistemu je pravi užitek!

Omeniti moramo tudi pisalno hitrost. Na NVMe SSD disk boste datoteke lahko zapisovali s skoraj 900 MB na sekundo, to je skoraj 8-krat več kot pri SSD napravah. So vas NVMe pogoni prepričali?

V ponudbi imamo kar nekaj računalnikov in prenosnikov, ki so opremljeni z NVMe SSD pogoni!

 

Kako delujejo NVMe pogoni?

Kako hitri so NVMe SSD pogoni?

 

Pasovno širino vodila SATA III je možno podvojiti, če uporabimo za en pogon dva vmesnika, kar pa je nerodna, draga in potratna rešitev. Namesto tega se je za odlično rešitev in standard za prihodnost izkazala povezava NVMe, ki je idealna izbira pri uporabi naprednih SSD pogonov.

Pri prenašanju podatkov preko vodila PCI Express lahko NVMe uporabi do štiri pasove vodila, po katerih se podatki pretakajo vzporedno. Vsak pas PCI Express vodila zmore posredovati podatke s hitrostjo 4 GB/s oziroma 32 Gb/s, kar je več kot 5-krat hitreje od teoretičnega maksimuma, ki ga dopušča SATA III. Čeprav trenutno noben SSD pogon ne more izkoristiti celotne pasovne širine in doseči maksimalnih hitrosti, ki jih dopušča povezava NVMe, je ta potencial vsekakor privlačen za razvoj SSD pogonov prihodnosti. Predvsem pa se ni treba zadovoljiti z relativno nizkimi omejitvami – prenos podatkov je bliskovit ter odgovarja zmogljivostim operacijskega sistema in pomnilniškega vodila, tako pa je prenos podatkov v praksi veliko hitrejši, odzivnost delovanja naprave pa veliko boljša.

NVMe SSD pogoni so najhitrejši SSD pogoni, ki jih je možno dobiti na trgu. Združujejo impresivne hitrosti bliskovitih flash pomnilnikov z najhitrejšim standardom povezave, zato je NVMe edina smiselna izbira, če želimo doseči maksimalno hitrost prenosa podatkov.

 

PCI Express in M.2 NVMe SSD pogoni

Sodobni NVMe SSD pogoni so večinoma na voljo v obliki M.2. Tak pogon izgleda kot plošček žvečilnega gumija, vseeno pa ponuja dovolj prostora za impresivno zbirko NAND celic in se običajno povezuje preko vmesnika, ki je na matični plošči posebej rezerviran za M.2 pogon. Prav tako pa lahko M.2 modul priključimo na PCI Express kartico, ki sprejema M.2 SSD pogone. Ravno v takšni obliki se prodajajo mnogi NVMe SSD pogoni, ki jih namestimo v režo za PCI Express naprave. Nekateri proizvajalci M.2 modul fiksno namestijo na PCI Express kartico, so pa razlike v tem primeru vidne le pri mejnih primerih ob zelo zahtevni rabi.

 

NVMe pogoni

 

Uporaba NVMe SSD pogona na PCI Express kartici ne ponuja nobene dodatne hitrosti, saj gre še vedno za enako elektronsko povezavo med pomnilniškim krmilnikom in procesorjem. Lahko pa PCI Express kartica ponudi boljše hlajenje, odvisno od uporabljenih ventilatorjev in hladilnikov, z večjo površino pa v vsakem primeru omogoča učinkovitejšo uporabo teh dodatkov.

V ponudbi imamo kar nekaj računalnikov in prenosnikov, ki so opremljeni z NVMe SSD pogoni!