Nasveti za nakup študentskega prenosnika

 

Dandanes se na fakulteto ali srednjo šolo sploh ne moremo podati brez prenosnika, pravzaprav je to tako, kot da bi se odpovedali svinčniku in papirju. Takoj se soočimo z omejitvami pri tem, kaj se lahko naučimo, kaj lahko dosežemo ter katere spretnosti lahko osvojimo. A kljub temu se pri izbiri študentskega prenosnika ne smemo prenagliti – izbrati je treba pravi prenosnik glede na specifične potrebe uporabnika.


Vsak, ki kupuje študentski prenosnik zase ali za koga drugega, bo lažje izbral s pomočjo nasvetov za nakup prenosnika za lažje učenje zdaj in v prihodnje. Preberite nasvete in namige, ki jih je pametno poznati!

Hitri namigi

  • • Izberite prenosljivost: Zaslon diagonale od 11 do 14 palcev, manj kot 1,8 kg.
  • • Vzdržljivost je ključna: Proti politju odporna tipkovnica, MIL-SPEC in drugi kakovostni standardi so velik plus.
  • • Priporočena konfiguracija: Intel Core m ali Core i CPE, 8 GB RAM pomnilnika, 256 GB SSD, 802.11ac Wi-Fi. Chromebook ima lahko nekoliko manj zmogljive komponente.
  • • Operacijski sistem: Chromebook je odličen za otroke. Windows je najboljši za produktivnost, macOS je najboljša izbira za študente umetnosti in oblikovanja.
  • • Avtonomija baterije: Idealno 8+ ur, gotovo pa vsaj 6+ ur.
  • • Tipkovnica in sledilna ploščica: Bolje se izkažejo odzivne tipke z globokim pritiskom.
  • • Pomislite na računalnik 2v1: Odličen za risanje, zapisovanje in uporabo stoje

Prenosniki


Izberite prenosljivost

Glavni namen študentskega prenosnika je ta, da ga lahko vzamemo s seboj na predavanja. Če ne potrebujemo ravno naprave za poganjanje CAD programov, je pametno izbirati med računalniki, ki tehtajo manj kot 1,8 kg in imajo zaslon z diagonalo od 11 do 14 palcev. Študentje video oblikovanja bodo pri urejanju video gradiva potrebovali večji zaslon, na primer 15-pačni zaslon z visoko ločljivostjo kot ga ima MacBook Pro.

Mlajši uporabniki se lahko dobro znajdejo tudi s prenosnikom, ki ima 11-palčni zaslon, a pri tej velikosti se že lahko pojavljajo težave z berljivostjo na zaslonu in s pisanjem na majhni tipkovnici. 13 palcev je idealen kompromis med prenosljivostjo in uporabnostjo, bodo pa študentje umetniških, strojniških in podobnih smeri cenili nekoliko večji zaslon.

Priporočamo vam: Ponudba 13.3" prenosnikov


Investirajte v vzdržljivost

Če ste pripravljeni investirati v vzdržljivost, izbirajte med prenosniki iz aluminija, magnezijeve zlitine ali karbonskih vlaken, saj so ti materiali vzdržljivi in odporni. Poleg tega se pozanimajte o podatkih, ki jih glede vzdržljivosti navaja proizvajalec. Nekateri študentski prenosniki so posebej narejeni tako, da lahko preživijo padec z določene višine. Mnogi poslovni prenosniki so narejeni po vojaškem standardu MIL-SPEC 810G in se bodo tako kot v pisarni dobro obnesli tudi v učilnici. Velik plus je tipkovnica, odporna proti politju tekočin.


Izberite konfiguracijo za prihodnost

Študentski prenosnik ne sme postati zastarel že pred diplomo, zato je treba izbrati kakovostno konfiguracijo.

Zaslon: Večinoma imajo nizkocenovni prenosniki zaslone z nizko ločljivostjo, na primer 1366 x 786, kar ni dovolj za razločen prikaz besedila na zaslonu in tudi ne ponuja veliko prostora – za pisanje seminarskih nalog torej niso najboljša izbira. Če ne izbirate ravno najcenejšega računalnika ali pa se pri velikosti zaslona omejite na 11 palcev, se splača izbrati računalnik z zaslonom ločljivosti vsaj 1920 x 1080 (1080p).

Različne ločljivosti

Lahko posežete po zaslonu z višjo ločljivostjo, na primer 2560 x 1440 (QHD) ali 3840 x 2160 (UHD). Te ločljivosti so odlične za študente, ki urejajo fotografije in video gradivo, res pa tak zaslon doda svoje k ceni računalnika in zmanjša avtonomijo baterije. Zaslon na dotik lahko doda uporabnost prenosniku, a prav tako zahtevajo veliko energije in skrajšajo delovanje baterije za 10 do 25 odstotkov, torej se ne splača izbirati takšnega zaslona, če ga res ne potrebujete.

CPE: Če želite uživati v zanesljivi zmogljivosti danes in v prihodnje, izberite procesor Intel Core i5 ali Core i7. Prepričajte se, da ima model procesorja oznako v seriji 7000 (npr. Core i5-7200U), kar pomeni, da gre za novejšo sedmo (Kaby Lake) generacijo procesorja. Če bi radi prihranili kak evro, bo tudi procesor Core i3, Pentium ali Celeron ponudil zadostno osnovno zmogljivost, medtem ko zagotavlja Intel Core M procesor dobro delovanje kompaktnih ultralahkih prenosnikov.

RAM: Minimalna priporočena kapaciteta delovnega pomnilnika RAM za študentski prenosnik je 4 GB, idealno pa je v konfiguracijo vključiti 8 GB RAM pomnilnika. Takšna kapaciteta bo omogočala brezhibno poganjanje raznovrstne programske opreme in večopravilnost brez ovir.

Shranjevanje podatkov: Še bolj kot hiter procesor na delovanje računalnika vpliva izbira SSD pogona namesto običajnega mehanskega diska. Ker SSD pogoni nimajo gibljivih delov, delujejo tri- do štirikrat hitreje kot običajni 5.400 rpm ali 7.200 rpm trdi diski. To pomeni, da se bodo programi hitreje odprli, računalnik se bo prej zagnal, preklapljanje med opravili bo zelo odzivno. SSD pogoni so sicer znatno dražji in ne ponujajo toliko kapacitete, zato boste morda potrebovali dodaten disk ali prostor v oblaku, če želite shranjevati večje količine digitalnih podatkov.

Vas zanima kaj so prednosti SSD diska?

Wi-Fi: Prepričajte se, da ima prenosnik novi Wi-Fi standard 802.11ac, ne pa starega z oznako 802.11n.

Priključki: USB Type-C priključki so standard za prihodnost, v sedanjosti pa so to USB Type-A vhodi. Idealen je prenosnik, ki ponuja oboje, v vsakem primeru pa je dobro izbrati računalnik, ki ima več USB vhodov, da ni treba s seboj nositi razdelivcev.

Oglejte si ponudbo prenosnikov z dobro konfiguracijo! 


Izberite pravi operacijski sistem

Razmislite o operacijskem sistemu. Če se pripravljate na študij, se pozanimajte o zahtevah glede programske opreme. Nekatere fakultete zahtevajo posebno programsko opremo ali celo operacijski sistem, da lahko pri študiju zagotovijo nemoteno opravljanje obveznosti. Najbolj priljubljen in vsestranski OS je Windows 10 – Microsoftov sistem ima na milijone programov, podpira tako tipkovnico kot na dotik občutljive zaslone in ponuja uporabno digitalno asistentko Cortano.

Windows logotip

Apple na svojem macOS sistemu ponuja še boljšo povezljivost s telefonom iPhone, kot tudi z digitalno asistentko Siri. Čeprav ima Windows 10 več možnosti med združljivimi programi, so nekatere aplikacije prilagojene zgolj za macOS. Pozanimajte se o tem, kateri operacijski sistem je najbolj primeren za vaš študij.

Apple logotip

Chromebook, ki sicer ponuja omejen nabor opcij na področju programske opreme, bo morda primerna izbira za tiste, ki iščejo ugodno napravo za uporabo spletnih aplikacij. Računalnik stane le dobrih 100 evrov in se vse pogosteje vključuje v šolske in študijske programe. Kmalu bo Chromebook podpiral tudi Android aplikacije iz trgovine Google Play.

Chromebook logotip


Izberite prenosnik z 8-urno avtonomijo ali več

Ne zanašajte se na električne vtičnice. Izberite prenosnik, ki zagotavlja dolgo avtonomijo baterije, smiselno je preveriti tudi opcije razširjenih baterij za daljši čas delovanja. Nasploh je bolje izbrati računalnik, ki ponuja več kot 8 ur delovanja, ne glede na višje stroške. Po poročanju raziskave Laptop Mag Battery Test je povprečna avtonomija baterije za kompaktne prenosne računalnike 7 ur in 55 minut, s tem da gre za običajno brskanje po spledu. Nekateri modeli, na primer Lenovo ThinkPad T460, lahko s pravo baterijo zdržijo kar 17 ur

Tudi od zelo ugodnih kompaktnih prenosnikov lahko pričakujemo dolgo avtonomijo delovanja. 


Preverite tipkovnico in sledilno ploščico

Tipkovnica naj bo odzivna in udobna, ne zatikajoča. Dobro je, da imajo tipke globok ugrez in se odzivajo na pritisk. Sledilna ploščica je prav tako pomembna, predvsem glede odzivnosti in tekočega delovanja, pa tudi bližnjice so zelo uporabne. Poslovni prenosniki, na primer iz serij Lenovo ThinkPad, Dell Latitude in HP EliteBook, ponujajo najboljše tipkovnice in sledilne ploščice.


Razmislite o računalniku 2v1

Računalnik 2v1 omogoča učinkovito delo, hkrati pa dopušča vso prilagodljivost tablice. Med hibridnimi računalniki imamo dve možnosti – prva so prenosniki, ki omogočajo popolno obračanje zaslona, druga pa tablice s tipkovnico. 

Če pa bi radi izbrali računalnik 2v1 si oglejte našo ponudbo.

 Prenosnik 2v1