Poslovni razred

 

Medtem ko so prenosniki za običajne potrošnike večinoma lepo oblikovani in privlačni na pogled, poslovni modeli običajno ponujajo robustnejše ohišje, več opcij pri izbiri konfiguracije in boljše funkcionalnosti.

Večje korporacije kupujejo takšne prenosnike v masovnih naročilih in pričakujejo dolgo življenjsko dobo. Proizvajalci želijo seveda navdušiti svoje večje kupce, zato morajo v prodajo ponuditi poslovne linije z višjimi kakovostnimi standardi. Tudi, če sami niste kakršenkoli poslovnež, vam bo poslovni prenosnik še kako koristil, pa čeprav le za brskanje po spletu, pisanje e-pošte in objavljanje na družbenih omrežjih. Gre namreč za naprave, ki so prilagojene optimalni uporabnosti, tudi v nižjem cenovnem razredu.

Naštejemo lahko 10 razlogov za nakup poslovnega prenosnika.

 

Izdelani za dolgoročno uporabo

Če želite od prenosnika pričakovati, da bo preživel padce, udarce, razlitja in podobne nezgode, je poslovni model veliko boljša izbira. Lenovo na primer svoje poslovne računalnike iz serije ThinkPad opremlja s posebno kletko v ohišju, ki zagotavlja robustnost in trdoživost v primeru nezgod.

 

Mat zaslon z boljšim vidnim kotom

Svetleči zasloni so postali skorajda stalnica na področju potrošniških prenosnikov, saj proizvajalci in prodajalci stavijo na to, da bo svetleči odsev na zaslonu prepričal kupce, ki občudujejo nekoliko bolj izrazite barve. A bolj kot je zaslon svetleč, slabši so vidni koti. Predstavljajte si, da poskušate brati besedilo na spletu, vidite pa le svojo podobo v odsevu.

Če ne gre za zaslone na dotik, so poslovni prenosniki večinoma opremljeni z mat zasloni. V primeru Dell linije Inspiron, ki je namenjena običajnim potrošnikom, imamo na voljo Dell Inspiron 15 5000 s svetlečim zaslonom, medtem ko je Dell Latitude 15 5000 namenjen poslovnim uporabnikom in ima nesvetleč mat zaslon. Žal pa se bo treba sprijazniti s svetlečim zaslonom, če izberete poslovni Dell Latitude ali drug prenosnik z zaslonom na dotik, saj v mat izvedbi upravljanje z dotikom ni možno.

Matiran ekran

 

Boljša tipkovnica

Ni nujno, da tipkovnice in sledilne ploščice na potrošniških prenosnikih niso v redu, imajo pa poslovni modeli v tem oziru pomembnejšo nalogo zagotavljati optimalno izkušnjo z odzivnimi tipkami, če želijo ugajati poslovnim uporabnikom. Ti so namreč osredotočeni na produktivnost, ki jo dosežemo s hitrim in natančnim tipkanjem.

Najvišji standard med prenosniki imajo tipkovnice računalnikov iz serije Lenovo ThinkPad. Tipke se odzivajo na dotik, imajo globok ugrez, velike zaobljene tipke pa lahko brez težav uporabljamo tudi za slepo tipkanje. Isti proizvajalec pa v nižjem cenovnem razredu ponuja prenosnike z manjšimi tipkami in nizko višino, ti modeli so seveda namenjeni splošni prodaji. Za primer lahko vzamemo potrošniški prenosnik Yoga 3 14, ki ima nizke, neodzivne tipke, medtem ko ima poslovni model ThinkPad Yoga 14 60% več ugreza in 10% več odzivne sile ter s tem ponuja bistveno boljšo izkušnjo pri tipkanju, in to le za nekaj evrov več.

Tipkovnica

 

Več in boljše opcije za upravljanje kazalca

Težko bi našli en sam potrošniški prenosnik, ki bi za upravljanje kurzorja na zaslonu ponudil kaj več kot le sledilno ploščico. Če bi želeli več opcij, bo treba poseči po poslovnih prenosnikih, ki imajo poleg sledilne ploščice še druge rešitve. Dobro je znan rdeči sledilni gumb TrackPoint, s katerim so opremljeni prenosniki Lenovo ThinkPad, a tudi mnogi izdelki v serijah HP ProBook, Dell Latitude in Toshiba Tecra imajo sledilni gumb med tipkama G in H. Takšne gumbe mnogi uporabniki cenijo zaradi natančne navigacije in zato, ker med tipkanjem ni treba premikati rok, če želimo upravljati kazalec na zaslonu.

Sledilne ploščine poslovnih prenosnikov so običajno zasnovane tako, da funkcionalnost dopolnjujejo z elegantnim dizajnom. Pogosto imajo nevidne gumbe, medtem ko potrošniški prenosniki silijo v klikanje na celotno desno ali levo površino ploščice, kar je manj natančno in neudobno.

 

Zamenljive in nadgrajene baterije

Sodobni prenosniki imajo vgrajene baterije, ki so zapečatene in jih ni mogoče odstraniti brez pomoči serviserja. Nekateri poslovni prenosniki pa še vedno omogočajo enostavno zamenjavo baterije, tako da lahko uporabimo nadomestno ali rezervno baterijo, ali pa baterijo nadgradimo v izvedbo z večjo kapaciteto. Dell Latitude 14 5000 na primer lahko izberemo s 3- ali 4-celično baterijo, razlika je le kakšnih 20 evrov.

 

Manj navlake

Večja podjetja si preprosto ne morejo privoščiti plačevati svojih informatikov le zato, da odstranjujejo navlako z novih službenih prenosnikov. Proizvajalci in prodajalci to vedo, zato se izogibajo nameščanju nepotrebne preizkusne programske opreme na poslovne prenosnike. Večinoma na teh računalnikih najdemo le preizkusno različico protivirusnega sistema.

 

Biometrična varnost

Le redki potrošniški prenosniki imajo čitalce prstnega odtisa, je pa to pri mnogih poslovnih modelih standardna opcija, ali pa zahteva le 20 ali 30 evrov doplačila. Tak čitalnik omogoča prijavo v Windows kar s pritiskom prsta, prav tako lahko na ta način varno dostopamo do drugih sistemov in celo nadomestimo gesla.

Biometrična varnost

 

Daljša življenjska doba, lažje vzdrževanje

Ker podjetja svoje računalnike uporabljajo skozi več let, morajo proizvajalci strojne opreme zagotavljati nadomestne dele in servis za svoje izdelke skozi ves ta čas. Iz tega razloga so modeli poslovnih prenosnikov dlje časa v prodaji, posamezne komponente, na primer nadomestne baterije in polnilci, pa ostanejo dobavljivi še več let. Čeprav nekatere ultra tanke poslovne prenosnike težko vzdržujemo in servisiramo sami, ni nemogoče enostavno nadgraditi običajnih poslovnih prenosnikov, ki imajo urejen dostop do delovnega pomnilnika in trdega diska.

 

Ugodna cena

Glede na omenjene prednosti se je seveda smiselno vprašati po ceni poslovnih prenosnikov. Če primerjamo potrošniške modele s poslovnimi, bo treba za slednje odšteti kakšni 100 do 200 evrov več za konfiguracijo enake zmogljivosti. Je pa to odvisno od modela, čisto možno je, da bo razlika zanemarljiva – Toshiba Satellite Radius P55W na primer stane le kakšnih 50 evrov manj kot poslovni prenosnik Lenovo ThinkPad Yoga 15, ki ima primerljivo konfiguracijo, a mnogo boljšo tipkovnico, ločeno grafično kartico in 3 ure daljšo avtonomijo delovanja.

 

Za konec

Mnogi proizvajalci in prodajalci prenosnikov svojo ponudbo razdelijo tako, da izdelki ustrezajo domačim ali poslovnim uporabnikom glede na njihove potrebe. V resnici pa ni treba slediti tej delitvi, ki je le marketinška poteza. Če kupujemo prenosnik, ne pa tablice ali telefona, je to verjetno zato, ker bi radi uporabljali računalnik za učinkovito delo, pa naj gre za programiranje spletnih strani, sestavljanje besedil, pisanje seminarske naloge ali za klepetanje s sorodniki na Facebooku. Pogosto poslovni prenosniki ta opravila močno olajšajo.

 

Oglejte si našo ponudbo poslovnih prenosnikov.