Nenavadna nevšečnost je predvsem naključno zmrzovanje operacijskega sistema, ki ne prepušča druge izbire kot ponovni zagon računalnika.

 

Windows 10

 

V primerjavi z drugimi operacijskimi sistemi morda Windows 10 nekoliko pogosteje povzroča tovrstne težave, zato se je pametno dobro poučiti o rešitvah, ki pridejo v poštev. Seveda se lahko tudi naključno lotimo posodobitev gonilnikov, namestitve zadnjih popravkov operacijskega sistema, preverjanja datotek in podobnih ukrepov in upamo, da bodo težave izginile. Lahko pa pristopimo sistematično in ugotovimo, kaj je najpogostejši razlog za zmrzovanje sistema in katere rešitve bodo v posameznem primeru najbolj učinkovite.

  


  

Rešitev 1 – odstranitev nezdružljivih programov

Če se težave pojavijo ravno po tem, ko ste namestili kakšno novo programsko opremo, bo ta rešitev verjetno najboljša. Še posebej, če gre za kakšne programe, ki vplivajo na strojno opremo, saj prav ti pogosto povzročajo težave.

Je pa povsem možno, da je glavni krivec kak manj očiten program, zato se splača pregledati in po potrebi odstraniti vse, ki so bili nameščeni tik pred pojavom zmrzovanja.

Če se problem še vedno pojavlja, oziroma če se pojavlja na računalniku brez nedavno nameščene programske opreme, bo morda prava kakšna druga rešitev.

 


 

Rešitev 2 – posodobitev gonilnikov in BIOS

To je dokaj samoumeven ukrep, ki pa ga je treba posebej izpostaviti – povsem verjetno je namreč, da prav stari gonilniki povzročajo zmrzovanje sistema. Največ pozornosti gre nameniti posodobitvam gonilnikov za grafično kartico, mrežno kartico ter za zvok in čipovje.

 

Posodobitev gonilnikov

 

Če imate v svojem računalniku nVidia grafično kartico, je najbolje prenesti in naložiti program nVidia Control Panel in ga tudi redno osveževati. Ni treba nameščati vse navlake, ki je priložena v programskem kompletu, temveč le gonilnike.

V primeru, da je operacijski sistem Windows nameščen na SSD pogonu, bo treba morda posodobiti tudi firmware pogona. Če gre za SSD pogon znamke Crucial, lahko to na primer storite enostavno s prenosom njihove programske opreme

Možno je, da uporabljate kakšno komponento strojne opreme, ki preprosto nima gonilnika za Windows 10. V tem primeru je najbolje to komponento onemogočiti ali odstraniti oziroma nadomestiti z novejšo različico. Čisto možno je na primer, da imate kakšno staro Wi-Fi mrežno kartico, ki ne podpira novega operacijskega sistema – poskusite jo onemogočiti v Upravitelju naprav ali v BIOS in preverite, ali se zmrzovanje še pojavlja.

V takšnih situacijah pa je pametno posodobiti še BIOS. Če vse deluje v redu, takšne posodobitve niso priporočljive, se pa lahko izkažejo za rešitev, če se soočamo s težavami. Je pa treba najprej preveriti, ali je BIOS sploh možno posodobiti, in kako to storiti.

 


 

 Rešitev 3 – prilagajanje ostranjevalne datoteke

Če se zmrzovanje pojavlja takrat, ko kopirate ali premikate večje datoteke oziroma počnete opravila, ki močno obremenijo trdi disk, je težava morda povezana z ostranjevalno (paging) datoteko.

To velja še posebej v primeru, da uporabljate SSD pogon. Podrobnosti o ostranjevalni datoteki lahko preverite v Nadzorni plošči, kjer najdete točne nastavitve s klikom na Sistem, nato na Dodatne nastavitve sistema, kliknete pod zavihkom Dodatno spet na Nastavitve pri učinkovitosti delovanja, nato spet na zavihek Dodatno in končno na gumb Spremeni ob informacijah o navideznem pomnilniku.

 

Navidezen pomnilnik

 

Ostranjevalno datoteko je možno na različne načine optimizirati, a v primeru težav je najbolje, da pustite datoteko na istem pogonu, kjer se nahaja Windows 10, ter pustite sistemu, da sam prilagaja velikost datoteke.

 


  

Rešitev 4 – odstranite vse naprave

Možno je, da težav ne povzroča Windows 10, temveč katera izmed povezanih zunanjih naprav. To lahko enostavno preverite tako, da pred zagonom računalnika odstranite vse povezane naprave.

Odstranite vse USB naprave, tudi miško in tipkovnico. Pametno je za namen testiranja uporabiti drugo miško in tipkovnico, da s tem potrdimo ali ovržemo možnost težav v zvezi s to opremo.

 


 

Rešitev 5 – preverite morebitne okvare strojne opreme

Ta rešitev je običajno zahtevnejša in terja nekaj več truda. Če je problem v pokvarjeni strojni opremi, se težave kažejo tudi v drugih različicah operacijskega sistema. Če imate nameščen le en operacijski sistem, pa bo treba strojno opremo testirati.

Treba bo preveriti delovanje pomnilnika in trdega diska, poleg tega je pametno pokukati še v BIOS, kjer bi morala biti opcija diagnostike, ki lahko razkrije težave s strojno opremo. Ne pozabite še na CD, DVD oziroma Blu-ray pogon – ta se pogosto spregleda, a vsekakor lahko v primeru okvare povzroča težave s sistemom Windows.

 


  

Rešitev 6 – onemogočite navijanje

Če imate zmogljivejši računalnik z naprednim procesorjem, lahko zmrzovanje sistema povzroča BIOS. Najbolje je onemogočiti navijanje in samodejno prilagajanje delovanja procesorja.

Pri nekaterih procesorjih je treba najprej preveriti, ali je C6 stanje omogočeno ali ne. Ta nastavitev uravnava varčno delovanje procesorja, a lahko povzroči tudi težave. Nastavitve, ki jih ponuja BIOS, je najbolje ponastaviti na izvorne vrednosti, kar naj velja tudi za takt procesorja, voltažo in druge podrobnosti.

Enako velja za DRAM prilagoditve. Povrnite jih v izvorno stanje ali v samodejno upravljanje in preverite, ali je zmrzovanje odpravljeno.

 


 

Rešitev 7 – nastavitve porabe energije

Ta rešitev bo verjetno koristila zgolj tistim, ki imajo vgrajeno PCIe grafično kartico. Pojdite v Nadzorno ploščo in se pod Možnosti porabe energije prepričajte, da imate izbran načrt visoke učinkovitosti delovanja. Če je ta izbran, kliknite na Spreminjanje nastavitev načrta in nato na Spremeni dodatne nastavitve porabe energije. Proti dnu seznama boste opazili PCI Express, kjer je nastavitev za upravljanje porabe energije grafične kartice. Prepričajte se, da je ta onemogočena.

 

Nastavitve za porabo enegrije

 


 

Rešitev 8 – sveža namestitev Windows 10

Če se še vedno dogaja, da Windows 10 naključno zmrzuje, je verjetno najbolje kopirati podatke na varno ter sistem namestiti na novo. To opravilo ne zahteva veliko časa, zadnje različice sistema pa imajo opcijo že vgrajeno. Nekaj pozornosti pa gre nameniti predvsem temu, da res opravite čisto svežo namestitev.

Nasploh je Windows 10 odličen operacijski sistem in večinoma zelo zanesljivo deluje. A z vsemi mogočimi kombinacijami strojne opreme, ki jih podpira Windows, bodo nekateri uporabniki neizogibno naleteli tudi na težave. Upamo, da se bo v tem primeru kot prava izkazala katera izmed zgoraj navedenih rešitev.

 

 Ali vas zanimajo razlike med HDD ali SSD diskom?