Antivirusni programDanes ne živimo več v »varnih« časih, ko smo antivirusni program zagnali samo tedaj, ko smo sumili, danekaj ni vredu. V časih, ko je bil virus zelo redek pojav, ko se za krajo identitete, vdora in nadzora nad računalnikom nismo bali. Resnici na ljubo, nepridipravi takrat niso imeli kaj ukrasti. Danes pa je zgodba čisto drugačna. Na naših računalnikih in prenosnikih se nahaja vse kar nam je pomembno in ni pomembno, poleg tega pa dandanes veliko kupujemo in plačujemo preko spleta. Denar je kar velik motiv malopridnežev in nezaščiten računalnik je danes kot odprta denarnica. Protivirusna zaščita je zato eden najpomembnejših delov programske opreme vsakega računalnika. Vsakdanje delo, kot je brskanje po spletu, pregledovanje e-pošte, plačevanje položnic, nalaganje datotek z zunanjih naprav …, je lahko s pravo zaščito bistveno bolj brezskrbno. V današnjem času, ko so številni računalniki tako rekoč stalno povezani je to še toliko bolj izrazito.

Antivirusni program

 Ob poplavi zlonamernih kod, virusov, trojancev, črvov in drugih škodoželjnih datotek obstaja tudi širok spekter programov, ki preprečujejo, da bi se ti nastanili na vašem računalniku ali prenosniku. Uporabnik ima na voljo brezplačne različice, ki velikokrat s seboj prinašajo veliko reklamnih dodatkov in orodnih vrstic ter plačljive programe, ki so po vseh testih sodeč najbolj zanesljivi in najmanj moteči za uporabnika.

 

 Za vas smo izbrali 3 zanimive antivirusne programe, ki si jih lahko brezplačno snamete iz interneta:

1.) Avira Free Antivirus 

Avira je zagotovo eden izmed najzmogljivejših in učinkovitejših antivirusnih programov, saj na testih dosega najboljše rezultate. Morda uporabniški vmesnik ni tako prijazen do uporabnika kot pri konkurenci, a je zato pri svojem delu zelo temeljit. Odstrani kar do 99,98% zlonamernih kod in zato ga tudi sami našim strankam toplo priporočamo. Ob nakupu rabljenega računalnika ali prenosnika z dodatno storitvijo nameščanja sistema je Avira tudi že vključena v ceno.

 

 

 

 

2.) Avast Free Antivirus 

Avast je dokaj nekompliciran, uporabniku prijazen program, ki pa svoje delo opravlja odlično. Nič čudnega, da je prav Avast v samem vrhu priljubljenosti. Uporablja ga namreč že več kot 200 milijonov ljudi.

 

 
 

3.) AVG Free Antivirus 

AVG je za mnoge najboljša izbira, saj je veliko procesov avtomatiziranih, kar izboljša samo uporabniško izkušnjo. Na neodvisnih testih se je izkazal za vrhunsko antivirusno zaščito, poleg tega pa nudi zaščito epošte in ščiti pred krajo identitete.

V kolikor se odločite za zastonjsko različico, vsekakor priporočamo namestitev programa Malwarebytes Anti-Malware, ki počisti vse tisto, kar so antivirusni programi spregledali. Malwarebytes Anti-Malware zaženemo v primeru že okuženega računalnika ali prenosnika. Priporočljivo pa ga je zagnati vsaj en krat na mesec, da se znebimo vseh zlonamernih kod, ki upočasnjujejo delovanje našega računalnika.

 

 

 

Kateri koli program za zaščito vašega računalnika boste izbrali, bistveno bolje bo, kot če je računalnik nezaščiten. V kolikor želite, da bo zaščita res učinkovita na vseh področjih, pri tem pa ne bo preveč vplivala na vaše vsakdanje delo, potem je kot že rečeno plačljiv program najverjetneje najboljša izbira, saj bo ponujal več funkcij in s tem boljšo zaščito. Več o tem pa v naslednjem članku…