Večini je nakup rabljenega avtomobila povsem običajna praksa, veliko manj pa je takih, ki kupijo rabljen ali obnovljen računalnik. Kaj rabljeni ali obnovljeni računalniki pravzaprav so, od kje prihajajo, kje jih kupiti, zakaj je rabljeno ali obnovljeno včasih najboljša izbira?

Ob nakupu rabljenega avtomobila pričakujemo »več muzike za manj denarja«, medtem ko nakup rabljenega računalnika povzroča več vprašanj kot zaupanja: »Ali kupujem dotrajan računalnik?« »Je programska oprema na obnovljenem računalniku posodobljena?« Na srečo so odgovori na taka ali podobna vprašanja zelo enostavni, ljudem pa omogočajo pametnejšo izbiro ob nakupu elektronske igračke, hkrati pa velike prihranke.

Najprej naj definiramo razliko med novo, tovarniško obnovljeno, obnovljeno in rabljeno računalniško opremo. Medtem, ko je izvor in stanje nove naprave jasen, neukim kupcem skrbi vzbujajo obnovljene in rabljene naprave. Razlikovati moramo med tovarniško obnovljenimi napravami in napravami, ki so obnovljene s strani raznih pooblaščenih in nepooblaščenih servisov.

Tovarniško obnovljene naprave so pregledane in obnovljene s strani samega proizvajalca, so do 30% cenejše od novih, nerabljene, imajo najmanj enoletno tovarniško garancijo, prihajajo pa iz različnih virov:

• Vračila strank in preklicana naročila – popolnoma delujoče naprave, ki so zapustila skladišče in se zato ne smejo prodati kot nove.
• Poškodovane naprave – naprave, ki so bile vrnjene zaradi kozmetičnih napak ali poškodb med transportom.
• Praznjenje zalog – naprave, ki so jih prodajalci vrnili zaradi pomanjkanja prostora v skladiščih.
• Razstavni eksponati – naprave, ki jih je proizvajalec potreboval za predstavitve.

Različni proizvajalci take artikle različno označujejo, npr. HP jim doda oznako »Remarketed product«, Dell »Refurbished« ipd. Bolj tvegan je nakup naprav, ki so bile obnovljene s strani pooblaščenih ali nepooblaščenih servisov in rabljenih naprav. Izvor takih naprav ni jasen, niti nimajo tovarniške garancije in standardne označbe proizvajalca.

Na PoceniPC.com, trgovini specializirani za tovarniško obnovljeno in rabljeno računalniško opremo, se zavedamo pomena kakovosti in cene ter smo prepričani, da je lahko obnovljena ali rabljena naprava boljša. Kdaj in zakaj?

• Ko se nov, popularen artikel pojavi med obnovljenimi samo zato, ker je nekdo preklical naročilo.
• Če ima podjetje svoj sistem, ki na najnovejših napravah ne deluje pravilno.
• Ko ima rabljena ali obnovljena naprava enostavno boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.
• Ko testi pokažejo, da rabljen ali obnovljen računalnik deluje enako hitro kot nov.
• Ko aplikacije za svoje delovanje ne zahtevajo najnovejših in dragih naprav.

Obnovljene naprave, ki jih imamo v ponudbi na PoceniPC.com, so tovarniško obnovljene in imajo enoletno tovarniško garancijo, prav tako nudimo eno leto garancije za rabljene naprave. Naše rabljene naprave prihajajo izključno iz podjetij, za razliko od naprav, ki jih dobimo na raznih spletnih portalih. Primerne so za vsak dom ali podjetje, so ustrezno licencirane in omogočajo do 70% prihranke.

Večkrat slišimo razne slabe govorice o rabljenih ali obnovljenih računalnikih. Naj vas ne odvrnejo od raziskovanja njihovih prednosti. Je že tako, da ljudje raje govorimo o slabih izkušnjah, dobre pa zadržimo zase. Kakorkoli, statistika pri PoceniPC.com govori o izredno majhnem odstotku garancijskih popravil, ki ni nič višji od popravil pri novih napravah. Preizkusite in se prepričajte sami.

Tovarniško obnovljeni računalniki in prenosniki