Spreminjanje jezika operacijskega sistema Windows 8 je lahko zapleteno opravilo, predvsem če ne razumete jezika, v katerem vam je na voljo trenutni vmesnik. Če ste se usedli za računalnik in ugotovili, da je Windows v neznanem jeziku, vam bo iskanje jezikovnih nastavitev verjetno vzelo kar nekaj časa. Na srečo je možnost spreminjanja jezika v sistemu Windows 8 enostavna in dostopna vsem uporabnikom, medtem ko je bilo v starejšem Windows 7 to možno storiti le na Ultimate različici. Spreminjanje jezika na Windows 10 različici je zelo podobno kot na Windows 8.  

S sliko in besedo vas bomo v enostavnih korakih vodili skozi postopek spreminjanja sistemskega jezika v okolju Windows. Če je vaš sistem v drugačnem jeziku, preprosto sledite posnetkom zaslona in klikajte na enake gumbe. Besedila so sicer različna, a nastavitve so v vsakem primeru postavljene na enakem mestu. To velja tudi za različice Windows RT.

Odprite jezikovne nastavitve

Najprej odprite orodno vrstico s sistemskimi nastavitvami. To lahko storite na več načinov:

1. Z desnim gumbom na miški kliknete v spodnji levi kot zaslona in iz menija izberete povezavo do nadzorne plošče.

2. Premaknite miško na skrajni desni rob namizja ali podrsajte z desne strani na dotik občutljivem zaslonu

Nato kliknite na gumb za dostop do nastavitev, nato pa izberite še možnost nadzorne plošče – to je prva možnost na vrhu seznama.

3. Pritisnite kombinacijo tipk Windows + C (deluje, če imate nameščen Microsoft Natural Keyboard z IntelliType)

Potem, ko ste prišli do nadzorne plošče, kliknite na opcijo Dodaj jezik v razdelku Ura, jezik in območje. Če je vaš vmesnik v drugem jeziku, preprosto poiščite ikono z narisanim globusom in uro ter kliknite na prvo možnost pod nazivom tega razdelka.

Dodajanje novega jezika prikaza

Če na seznamu ne najdete jezika, ki bi ga radi uporabili, kliknite na opcijo Dodaj jezik – ta je prva opcija v meniju nad seznamom jezikov. Če je vaš jezik že na seznamu, lahko nekaj naslednjih korakov preskočite.

Na seznamu za dodajanje novega jezika izberite željeni jezik in kliknite na gumb Dodaj. Za iskanje po seznamu jezikov lahko uporabite tudi iskalnik zgoraj desno.

Jezik, ki ste ga dodali, se bo zdaj pojavil na seznamu jezikov. Lahko ga uporabite kot jezik vnosa, za jezik prikaza pa trenutno še ne – opazili boste obvestilo, da je za prikazni jezik potreben prenos jezikovnega paketa. To lahko storite v nastavitvah, do katerih dostopate s klikom na gumb Nastavitve na desni strani ob izbranem jeziku.

 

Kliknite na povezavo za prenos in namestitev jezikovnega paketa – to je povezava poleg ikone s ščitom (prenos in namestitev jezikovnega paketa zahteva dostop s skrbniškimi pravicami).

Pojavil se bo indikator napredka prenosa in namestitve novega jezikovnega poteka. Ko je postopek zaključen, vas bo sistem morda pozval k ponovnemu zagonu računalnika. Po tem, ko računalnik ponovno zaženete in se prijavite, spet odprite jezikovne nastavitve.

Nastavljanje jezika prikaza

Na seznamu v jezikovnih nastavitvah izberite jezik, ki ga želite uporabljati, ter v zgornjem meniju kliknite na gumb Premakni navzgor (tretji z leve), da se izbrani jezik pomakne na vrh seznama. Tako postane izbrani jezik privzeti jezik sistema. Če je bil jezikovni paket uspešno prenesen in nameščen, lahko novi jezik uporabite tudi kot prikazni jezik vmesnika.

Prikazni jezik sistema pa se ne bo takoj spremenil. Najprej se morate iz sistema Windows odjaviti in ponovno prijaviti, šele nato bodo začele spremembe veljati. Za odjavo preprosto odprite začetni zaslon (pritisnite na tipko Windows), nato pa kliknite na svoje uporabniško ime v zgornjem desnem kotu zaslona. Izberite opcijo Odjava, ki je tretja na seznamu.

Uporabniki Windows 10 operacijskega sistema, se odjavite na gumbu "Start" levo spodaj.

Ko se ponovno prijavite v sistem Windows, bo v uporabi novi prikazni jezik. Za ponovno spremembo jezika znova odprite jezikovne nastavitve, na prvo mesto prestavite drug jezik ter se ponovno odjavite in spet prijavite. Pri tem vam seveda lahko pomagajo zaslonski posnetki zgoraj, tako da lahko jezik spremenite tudi če besedil ne razumete – preprosto sledite navodilom in klikajte na nastavitve, ki so vedno na istem mestu.

Morda boste po ponovnem zagonu opazili, da OS Windows v celoti ni preveden, kot so npr. dobrodošlice (Welcome), prijave (Sign In), odjave (Sign Out), ugasnitve (Shutdown), ponovni zagon (Restart) itd. V tem primeru, boste morali opraviti še nekaj klikov. Nič lažjega, le sledite navodilom v tem članku --> Jezik v OS Windows ponekod ni preveden - Kaj storiti?

Sprememba sistemskega jezika velja samo za en uporabniški račun, ne za vsakega uporabnika računalnika. Vsak uporabnik lahko na svojem računu poljubno spremeni prikazni jezik tako, da sledi zgoraj opisanim navodilom.

Omeniti pa moramo, da nalaganje večjega števila jezikov lahko obremeni in upočasni operacijski sistem. Naložite le jezike, ki jih boste dejansko uporabljali. Če želite odstraniti jezik, lahko to enostavno opravite v jezikovnih nastavitvah – izberite jezik in kliknite na gumb Odstrani.