Več zaslonov

 

Če imate na voljo zadostno delovno površino na svojem monitorju, jo morate znati le najbolje izkoristiti. Windows 10 ponuja nekaj enostavnih možnosti, kako razdeliti zaslon na več delov in se med njimi pomikati kar s pomočjo tipkovnice.

 

Kako omogočiti Snap Assist

Za enostavno razdelitev zaslona poskrbi funkcija Snap Assist. Preverite, če imate to funkcionalnost omogočeno – s pritiskom tipke Windows in I odprite Nastavitve, nato izberite Sistem in zavihek Večopravilnost.

 

SnapAssist

 

Možnosti zataknitve oken so privzeto omogočene, se pa pred uporabo funkcionalnosti splača to preveriti. Morda ste te nastavitve pri kakšnih drugih postopkih onemogočili ali pa je to storil kak drug uporabnik.

 

Kako razdeliti zaslon na dva dela

Prikazovanje oken drugega ob drugem zahteva uporabo miške. Izberite okni, ki ju želite uporabljati hkrati, s pritiskom kombinacije tipk Windows in levo/desno(puščice) pa določite, na katero stran zaslona naj se postavi izbrano okno.

Ko okno postavite na eno stran zaslona, se pokažejo druga aktivna okna, ki jih lahko postavite na drugo stran zaslona. Želeno okno lahko preprosto izberete s smernimi tipkami na tipkovnici ter potrdite s pritiskom na tipko Enter. S pritiskom kombinacije tipk Windows in smerne tipke dol lahko opustite izbiro okna in izberete drugega.

 

Kako razdeliti zaslon na štiri dele

Če dve okni na zaslonu nista dovolj, je možno površino razdeliti tudi na štiri dele. Ena izmed možnosti je seveda ta, da odprete vsa štiri okna in jih z miško povečate ali zmanjšate tako, da odgovarjajo željeni velikosti. Če potegnete rob okna v kot zaslona, se bo okno samodejno zataknilo v ta del zaslona – za razdelitev na štiri dele vsako okno potegnete v svoj kot zaslona.

 

Trije zasloni

 

V tem primeru si boste morali pomagati kar z vsemi štirimi smernimi tipkami. Najprej zmanjšajte okno na željeno velikost, nato pa s kombinacijo tipke Windows in smernih tipk raziščite možnosti, ki jih ponuja ta funkcionalnost. S tipkama levo in desno se okno zatakne na stran zaslona, nato s tipkama gor in dol zaslon nadalje razdelimo na štiri dele.

Če imate odprti dve okni drugo ob drugi, lahko aktivno okno enostavno zaklenete v kot s kombinacijo tipk Windows in gor/dol. Drugo okno se bo zaklenilo v preostali prostor za najboljši izkoristek razpoložljive površine.

Velikosti oken je možno tudi prilagoditi, rob okna enostavno potegnete do želene dimenzije – ostala okna se samodejno prilagodijo.

 

Povzetek

Veliko bolj enostavno je uporaba več monitorjev, kot pa da bi morali vaš zaslon znova vedno znova razdeliti. V vsakem primeru pa so na voljo uporabne opcije – katera se vam zdi najbolj smiselna?

Preveri zalogo monitorjev!