Če želite kar se da hitro pohitriti delovanje vašega računalnika ali prenosnika, sledite tem korakom.

Odstranite nepotrebno Programsko opremo

Strokovno nepotrebni programski opremi pravimo 'bloatware'. Bloatware lahko močno upočasni delovanje novega računalnika in proizvajalci računalnikov so plačani, da ga namestijo v računalnike. Da bi se znebili te navlake na računalniku, lahko poskusite PC Decrapifier, ki samodejno odstrani prepoznan bloatware.

PC Decrapifier

Ta program ne prepozna vseh bloatware programov. Zato boste verjetno primorani v oknu Odstranitev programa / Uninstall a program na nadzorni plošči sistema Windows odstraniti programe, ki jih ne želite imeti na svojem računalniku, v lastni režiji. Če ste negotovi glede tega, ali je nek program uporaben ali je zgolj bloatware, informacije o njem poiščite na internetu, preden ga odstranite.  

Slika 1

Posodobite operacijski sistem Windows

Pri sodobnih različicah operacijskega sistema Windows so posodobitve samodejne, tako da vam za posodobitev morebiti sploh ne bo treba nič narediti.

Nastavitve za posodobitev sistema Windows 7 si lahko ogledate ter posodobitve ročno namestite v podoknu Windows Posodobitve / Windows Update na nadzorni plošči pod Sistem in Varnost / System and Security. Na sistemu Windows 8, 8.1 in 10 pa lahko iztočanso pritisnete na tipki "Windows" in "i". V oknu Nastavitve sistema Windows izberite možnost Windows Update, obnovitev, varnost. V tem podoknu pa izberite Preveri, ali so na voljo posodobitve.

Slika 2

 

Sprostite prostor z odstranitvijo datotek

Če vaš računalnik uporabljate le kratek čas, si verjetno lahko prostor sprostite z uporabo odličnega (in brezplačnega) orodja CCleaner. CCleaner bo pregledal vaš računalnik in poiskal začasne datoteke ter ostale nepotrebne sistemske datoteke, ki jih lahko izbrišete in sprostite prostor na računalniku.

Če ne želite namestiti orodja CCleaner na vaš računalnik, lahko namesto tega uporabite orodje za čiščenje diska vgrajenega v operacijski sistem Windows.

Optimizirajte zagon računalnika

V sistemu Windows 8, 8.1 ali 10 odprite Upravitelja opravil / Task Manager (z desno tipko miške kliknite v opravilni vrstici in izberite Zaženi upravitelja opravil / Start Task Manager) in kliknite na zavihek za zagon. Od tod lahko upravljate vaše zagonske programe brez namestitve dodatne programske opreme.

Slika 3


Če uporabljate starejšo različico operacijskega sistema Windows, lahko uporabite aplikacijo MSconfig za nadzor vaših zagonskih programov ali pa uporabite upravitelja zagonskih programov, ki je vgrajen v CCleaner.

Zaženite protivirusni pregled

Če uporabljate operacijski sistem Windows 8 ali 10, imate protivirusni program že nameščen. Imenuje se Windows Defender. Če uporabljate starejšo različico operacijskega sistema Windows, lahko dobite enako zaščito z namestitvijo brezplačnega Microsoft-ovega Microsoft Security Essentials. Če zaradi kakršnegakoli razloga ne želite uporabljati Microsoftovih protivirusnih programov: Avira je solidna, brezplačna alternativa - vendar nikar ne namestite njihovega plugina za brskalnik.

Če že uporabljate protivirusni program in bi želeli preizkusiti dodatne zaščito, preizkusite še kakšno alternativo, vendar pazite: nikoli ne nameščajte dveh protivirusnih programov hkrati, saj ovirata delovanje en drugemu.

Defragmentirajte vaš računalnik

Če uporabljate solid-state disk (SSD), lahko defragmentacijo v celoti preskočite. Če uporabljate starejši mehanski pogon, vam verjetno ni treba skrbeti za to, ker Windows zažene defragmentacijo samodejno po planu. Če želite trdi disk defragmentirati sami, samo odprite Orodje za defragmentiranje in optimiziranje pogonov. in kliknite na gumb Optimiraj.

Ustvarite obnovitveni disk

Za izjemne primere si lahko ustvarite tudi obnovitveni DVD, s katerim lahko enostavno obnovite računalnik nazaj na tovarniško privzeto stanje, če pride kdaj do poškodbe programske opreme.

V operacijskem sistemu Windows 7 lahko ustvarite obnovitvene CD-je ali DVD-je z uporabo orodja ki je že vgrajen v sistem. V sistemu Windows 8 ali 10 lahko ustvarite obnovitveni disk, ki vsebuje kopijo vašega celotnega sistema - za vsak slučaj, če bi zaradi kakršnegakoli razloga prišlo do poškodb podatkov za obnovitev na vašem trdem disku.

Obnovite vaš računalnik na tovarniške nastavitve

Eden največjih trikov med računalniškimi tehniki je obnovitev računalnika na privzete nastavitve ali ponovna namestitev sistema Windows. To bo popravilo vse, kar je narobe s programsko opremo. Sistem bo ponovno v stanju tovarniških nastavitev.

V preteklosti je že na videz strašljiv način zapisov na zaslonu, ki so se pojavili ob začetku namestitve, povprečne ljudi odvrnil od ponovne namestitve sistema Windows. Danes je to veliko lažje.

  • V operacijskem sistemu Windows 8 ali 10 lahko zaženete osvežitev ali ponastavitev računalnika in tako programska oprema hitro preide nazaj na tovarniško privzeto stanje.Slika 4

 

  • V sistemu Windows 7 lahko vaš operacijski sistem ponovno namestite z obnovitvene particije vašega proizvajalca.
  • Katerokoli različico operacijskega sistema Windows lahko v celoti ponovno namestite z namestitvenega diska.
  • Če imate težave z računalnikom in jih nikakor ne morete rešiti, ali pa želite preprosto vse izbrisati in začeti znova, je to vse, kar morate narediti.

 

Včasih boste naleteli na težave, ki jih enostavno ne morete rešiti. Takrat se lahko obrnete na izkušene serviserje iz spletne trgovine PoceniPC.com, kjer vam bodo z veseljem pomagali.