Večina tistih, ki se danes odločajo za nakup prenosnega računalnika, mora pri tem izbirati tudi med različnimi vrstami komponent za shranjevanje podatkov – na izbiro sta Solid State Drive (SSD) in Hard Disk Drive (HDD). Katera je torej najboljša izbira, SSD ali HDD? Enostavnega odgovora na to vprašanje seveda ni – vsak uporabnik ima drugačne potrebe, zato morate pred nakupom pretehtati svoje želje in potrebe, pa tudi vsoto, ki ste jo pripravljeni odšteti. Čeprav cena SSD pogonov pada, so pri primerjavi enakih kapacitet cenovno še vedno veliko ugodnejši HDD pogoni. Če pa na prvo mesto postavljate hiter zagon računalnika in je cena le sekundaren dejavnik, potem je SSD prava izbira.

Dobra rešitev sta tudi dva diska, SSD za sistem, HDD pa za podatke. Večina računalnikov že tovarniško omogoča vgradnjo več diskov, pri prenosnikih pa si pomagamo z adapterjem, s katerim nadomestimo DVD enoto z SSD diskom. V nadaljevanju bomo primerjali SSD in HDD pogone, izpostavili bomo prednosti in slabosti obeh.

Kaj je SSD?

Ne bomo predpostavljali, da so vsi bralci računalniški mojstri, zato naj besedilo ostane na razumljivi ravni. Morda kupujete nov računalnik, ali pa se le iz radovednosti sprašujete, kaj pravzaprav je SSD. Za začetek, kratica SSD označuje Solid State Drive. Verjetno poznate USB spominske ključke – SSD lahko razumemo kot povečano in kompleksnejšo različico običajnega USB ključa. Kot spominski ključek tudi SSD nima gibljivih delov, temveč se podatki shranjujejo na mikročipe. Nasprotno SSD pogonom trdi diski za branje in zapisovanje podatkov uporabljajo mehansko roko in glavo, ki se giblje po disku in opravlja ustrezne funkcije. Ta razlika naredi SSD pogon precej hitrejši. Naj ponazorimo s primerom – če potrebujete informacijo iz knjige, jo boste prej dobili, če se knjiga nenadoma pojavi v vaših rokah, kot pa če bi jo morali vzeti s police na drugi strani sobe. Podobna je primerjava med SSD in HDD – trdi disk preprosto zahteva več dela (mehanskega gibanja) za pridobitev informacij.

Običajni SSD pogon uporablja tako imenovani NAND bliskovni (flash) spomin, ki spada med »nehlapne« (non-volatile) vrste spomina. Kaj to pomeni? Preprosto povedano zgolj to, da bodo podatki na pogonu ne bodo pozabljeni, temveč bodo ostali shranjeni tudi če pogon izključimo. To je seveda ključna lastnost kakršnega koli trajnega spomina. V zgodnjih dneh razvoja SSD pogonov se je razširila govorica, da se bodo podatki na novih pogonih sčasoma obrabili in v nekaj letih izginili, kar pa pri sodobnih SSD pogonih nikakor ne velja. Tudi ob zahtevnejši uporabi SSD pogona se za varnost podatkov ni bati, saj ostanejo varno in trajno shranjeni dlje časa! Če želite podatke hraniti dlje kot 10 let, pa vam raje priporočamo magnetne trakove ali DVD enote priznanih blagovnih znamk. Obstaja namreč verjetnost, da elektronske komponente SSD diska pri trajnejši hrambi brez električne napetosti, ob določenih pogojih (predvsem višja temperatura), izgubijo električni naboj in s tem podatek. To se zgodi le v redkih primerih, vseeno pa velja biti previden.

Ker SSD nima mehanske roke za pisanje in branje podatkov, se zanaša na vgrajeni procesor (»možgane«), kateremu pravimo krmilnik. Ta opravlja različne naloge, povezane z zapisovanjem in branjem podatkov. Krmilnik je ključna komponenta za zagotavljanje hitrosti pogona SSD, saj prav odločitve o shranjevanju, branju, beleženju in čiščenju podatkov bistveno odločajo o splošni hitrosti pogona. Ne bomo se poglabljali v kompleksna opravila, ki jih krmilnik opravlja, med drugim popravljanje napak, predpomnjenje, enkripcija in zbiranje odpadnih podatkov. Velja pa ponovno spomniti na to, da prav dober krmilnik pogosto loči odličen SSD pogon od zgolj dobrega.

Končno pa se morda tudi sprašujete, kako SSD pogon izgleda, ter kako lahko je z njim nadomestiti trdi disk. Če si ogledate slike, boste opazili, da so SSD pogoni zavarovani s kompaktnim ohišjem iz plastike ali kovine, izgledajo pa podobno kot nekatere baterije.

SSD Disk

Velikost SSD pogona je pravzaprav enaka kot pri HDD diskih. Na voljo so v standardnih 1,8'', 2,5'' in 3,5'' velikostih, ki se v ohišju prilegajo mestom za trde diske. Največ SSD diskov je velikosti 2.5''m ki jim je priložen kovinski adapter za priključitev na 3.5'' nosilce. Priključek za te diske je standardnega SATA formata. Manjši SSD pogoni imajo tudi mini-SATA (mSATA) priključek in sodijo v mini-PCI Express režo prenosnika.

Kaj je HDD?

Hard Disk Drive oziroma na kratko HDD na časovnem traku sodobne tehnologije predstavljajo prave dinozavre. HDD pogone je namreč predstavil IBM davnega leta 1956 – tako je, gre za 60 let staro tehnologijo. Še sreča, da se stare katodne televizije niso tako dolgo obdržale! HDD izkorišča magnetizem za shranjevanje podatkov na vrtečem se disku. Bralno pisalna glava nad diskom bere oziroma zapisuje podatke. Hitreje, kot se disk vrti, hitrejši je HDD pogon. Običajni diski v sodobnih prenosnikih se vrtijo s hitrostjo 5.400 ali 7.200 vrtljajev na minuto, nekateri naprednejši diski za spletne strežnike pa premorejo hitrosti do 15.000 vrtljajev na minuto!

Glavna prednost HDD pogonov je visoka kapaciteta za nizko ceno. Danes tudi 1 terabajt (1.024 gigabajtov) ni nenavadno visoka kapaciteta trdih diskov v prenosnih računalnikih, ta številka pa še kar narašča. Ceno na gigabajt kapacitete je sicer težko natančno izračunati, saj moramo upoštevati različne dejavnike, a vseeno lahko rečemo, da so HDD diski cenejši od SSD pogonov. Če želite torej poceni prostor v visoki kapaciteti, je uporaba običajnega trdega diska še vedno najbolj privlačna izbira.

Kar se tiče izgleda je HDD na zunaj praktično enak kot SSD. HDD pogoni večinoma uporabljajo SATA vmesnik. Najbolj pogosta velikost trdih diskov v prenosnih računalnikih je 2,5'', medtem ko so diski velikosti 3,5'' uporabljeni v namiznih računalnikih. Večja velikost omogoča večje število vrtljivih diskov, torej večjo kapaciteto pogona. Nekateri HDD pogoni za prenosnike omogočajo kar 6 TB prostora!  Oglejte si sliko za primer, kako izgleda notranjost HDD pogona.

HDD Disk

Primerjava med SSD in HDD

Čas je, da neposredno primerjamo SSD in HDD ter ugotovimo, katera je najboljša izbira za vaše potrebe. V enostavni tabeli bomo soočili posamezne lastnosti obeh ter ugotovili, kateri pogon ima prednost.

Lastnost

SSD (Solid State Drive)

HDD (Hard Disk Drive)

Poraba energije / baterije

Manjša poraba, povprečno 2-3 W, kar pomeni okoli 30 minut daljše življenje baterije

Večja poraba, s povprečno 6-7 W prej iztroši baterijo.

Cena

Dražji, trenutno okoli 0,35€ na gigabajt pri kapaciteti 1 TB.

Zelo poceni, okoli 0,07€ na gigabajt pri kapaciteti 1 TB.

Kapaciteta

Običajno niso večji od 1 TB

Običajno od 500 GB do 2 TB za prenosnike, do 6 TB za namizne računalnike

Čas zagona operacijskega sistema

Povprečno 10-13 sekund

Povprečno 30-40 sekund

Glasnost

Ker ni gibajočih delov ne oddajajo zvoka

Slišijo se kliki in vrtenje diskov

Vibracije

Ker ni gibajočih delov ni vibracij

Vrtenje diskov lahko povzroči vibracije

Segrevanje

Manjša poraba in odsotnost gibljivih delov pomeni manjše segrevanje

HDD ne proizvede veliko toplote, a ima zaradi večje porabe in gibljivih delov vseeno nekoliko višjo temperaturo kot SSD

Pokvarljivost

Povprečen čas med napakami je 2.0 milijona ur

Povprečen čas med napakami je 1.5 milijona

Hitrost kopiranja / zapisovanja

Načeloma nad 200 MB/s, vse do 550 MB/s za naprednejše pogone

Vse od 50 do 120 MB/s

Enkripcija

Full Disk Encryption (FDE) na določenih modelih

Full Disk Encryption (FDE) na določenih modelih

Hitrost odpiranja datotek

Do 30 % hitrejša od HDD

Počasnejša od SSD

Občutljiv na učinke magnetizma?

SSD je varen pred učinki magnetizma

Magneti lahko izbrišejo podatke

 

Če preštejemo prednosti posameznih pogonov v primerjavi z alternativo, dobimo 9 prednosti za pogoneSSD in 3 za pogone HDD. To pomeni, da so pogoni SSD trikrat boljši od pogonov HDD? Nikakor ne. Kot smo že omenili, je vse odvisno od potreb posameznega uporabnika. Naša primerjava samo odkriva nekatere prednosti in slabosti obeh možnosti. Za lažjo odločitev pa vam podamo še nekaj nasvetov:

HDD je prava izbira, če:

  • Potrebujete veliko kapaciteto prostora za shranjevanje podatkov, do 6 TB (s SMR tehnologijo lahko sodobni diski dosežejo tudi 10 TB)
  • Ne želite zapraviti preveč denarja
  • Vam je vseeno, koliko časa se računalnik zaganja in odpira programe

 

SSD pa bo prava izbira v primeru, da:

  • Ste pripravljeni plačati nekoliko več za večjo zmogljivost
  • Ne potrebujete posebej velike kapacitete (čeprav tudi SSD pogoni na tem področju pridno napredujejo)

 

HDD pogoni so še vedno priljubljena izbira pri večini običajnih uporabnikov, predvsem zato, ker nudijo visoko kapaciteto po nizki ceni. Vseeno pa se vedno več uporabnikov pri nakupu novega računalnika ali nadgradnji starega odloči za neprekosljivo zmogljivost SSD pogona. SSD je na dobri poti, da postane standardna naprava za shranjevanje podatkov, predvsem v prenosnikih, ki najbolj izkoristijo prednosti SSD pogonov (ti so že standardna oprema Ultrabook prenosnikov in nekaterih dražjih prenosnikov). Vedno pa se bodo našli uporabniki tako HDD kot SSD pogonov. Razvoj mSATA SSD pogonov in hibridnih pogonov, ki kombinirajo SSD in HDD pa nudi nove možnosti, ki združujejo prednosti obeh svetov, a to je že tema za kdaj drugič.