Ob redni uporabi računalnika se datoteke na trdem disku fragmentirajo oziroma razdrobijo, delovanje računalnika pa se upočasni, saj mora sistem dele datotek iskati po celem disku. Da bi računalnik lahko deloval bolj učinkovito, ponuja Windows vgrajeno funkcionalnost defragmentacije datotek. Preberite, kdaj in kako je treba uporabiti to možnost.

Windows 10, tako kot njegova predhodnika Windows 8 in Windows 7, poskrbi za samodejno defragmentacijo po določenem urniku (po privzetih nastavitvah enkrat na teden). A samodejno izvajanje defragmentacije ni vedno povsem zanesljivo, tako da je smiselno izvajanje postopka vsaj enkrat na mesec posebej preveriti, vsekakor pa ročno izvedemo defragmentacijo v primeru, da opazimo bistveno počasnejše nalaganje datotek.

Opomba za SSD pogone: SSD pogoni delujejo drugače kot običajni mehanski trdi diski. Nasploh velja, da SSD pogonov ni treba defragmentirati, pravzaprav lahko to vodi celo v obrabo pogona. Kljub temu Windows samodejno defragmentira tudi SSD pogone enkrat na mesec ali če imate vklopljeno možnost obnovitve sistema. Glede tega ni treba pretirano skrbeti, saj je samodejno defragmentiranje namenjeno podaljšanju življenjske dobe pogona in izboljšanju delovanja.

Pri SSD pogonih torej lahko brez skrbi defragmentacijo prepustite kar sistemu Windows. Lahko uporabite spodaj opisano orodje za optimiranje pogonov in poskrbite za splošno optimizacijo delovanja pogona, vključno z ukazom TRIM za izboljšanje delovanja. To sicer ni tradicionalna defragmentacija za SSD pogon. Za klasične mehanske trde diske lahko preverite in popravite fragmentacijo po spodnjih korakih.

  1. Zaženite Optimiranje pogonov z iskanjem »optimize« ali »defrag« v orodni vrstici.

    Defragmentacija diskov

  2. Izberite trdi disk in kliknite »Analiziraj«. Če izberete SSD pogon, ta funkcija ne bo na voljo.

    Analiziranje

  3. Preverite delež fragmentiranih datotek v rezultatih analize. (0% fragmented)

Ni univerzalnega pravila za to, kolikšen delež fragmentacije je normalen preden je treba disk defragmentirati. Verjetno pa bo dobro ohraniti delež fragmentacije pod 5%, na ta način bo defragmentacija tudi hitreje opravljena.

  1. Če želite defragmentirati disk, kliknite na »Optimiraj«. Najbolje je, da to storite v času, ko računalnika ne boste potrebovali za druga opravila, saj tako Windows najbolj učinkovito defragmentira disk.

Ko je opravilo končano, bi moralo orodje za optimiranje pogonov za izbrani disk pokazati 0% fragmentacijo.