Ta teden smo imeli v našem računalniškem servisu v Novi Gorici zanimiv primer. Na nas se je namreč obrnila stranka, lastnica nekaj let starega prenosnika Fujitsu Siemens, ki ji je že zadnje čase delal kar veliko problemov.

Vsake toliko časa se ji je naključno ugasnil, kar ji je povzročalo kar precej slabe volje. Takoj, ko smo prenosnik prevzeli v našo profesionalno obravnavo, smo najprej posumili na okvaro matične plošče. Okvara matične plošče se pogosto pojavlja tako pri novih, kot tudi starejših prenosnikih, lahko pa se pohvalimo, da to okvaro v našem računalniškem servisu največkrat uspešno rešimo.

Bolj podrobna diagnostika strankinega prenosnika je pokazala  še eno zelo pogosto napako. Okrog ventilatorja se je z leti nabralo zelo veliko prahu in ostale umazanije, kar je oviralo pretok zraka in posledično se je prenosnik pregreval. Kako to zgleda, si lahko ogledate na fotografiji.

Čiščenje prenosnikaZamašen hladilni sistem prenosnika 

Vso umazanijo smo očistili, zraven menjali še termalno pasto na procesorju, prenosnik pa že testiramo. Kot kaže, je bilo popravilo uspešno, saj se ne izklaplja več in že na dotik ni več tako vroč, kot je bil pred tem.

Kaj bi se lahko zgodilo, če stranka prenosnika ne bi prinesla pravočasno v popravilo?

Nenadno zaprtje računalnika ali prenosnika med delovanjem ima lahko zelo slabe posledice. Velikokrat pride do okvare diska in v tem primeru je velika verjetnost izgube podatkov, ki jih imamo shranjene na računalniku.

Možna je tudi okvara matične plošče, kar predstavlja ogromno stroškov, saj popravilo matične plošče ni ravno majhen strošek, saj zahteva veliko časa in natančnosti.

Kako se lahko zaščitimo?

Predvsem bodite pozorni na vroče ohišje vašega prenosnika ali glasno delovanje ventilatorja tako prenosnika, kot računalnika. Svetujemo vam redno, vsakoletno fizično čiščenje vaših prenosnikov in računalnikov. Čiščenje se vam bo kmalu obrestovalo, saj se boste izognili prej omenjenim napakam in težavam.