Najhitrejši in najenostavnejši način za zagon programov je bližnjica na tipkovnici, ki jo lahko pritisnete kar brez dviganja rok. Windows 10 omogoča, da izdelate svoje poljubne bližnjice za katerikoli program, pa naj gre za običajni namizni program, moderno univerzalno aplikacijo ali pa katero izmed Windows 8 metro aplikacij.

Za to obstajata dva načina:


 Način 1: Ustvarite bližnjico na namizju

 1. Odprite okno Ukazni poziv, kar lahko storite tako, da v Cortano ali iskalnik napišete »cmd«, nato z desnim miškinim gumbom kliknete na Ukazni poziv in izberete »Zaženi kot skrbnik«.

  Zagon ukazne vrstice

 2. V ukazni poziv vpišite »explorer shell:AppsFolder« (brez narekovajev) in pritisnite Enter. Pokazalo se bo okno s seznamom vseh vaših aplikacij.

 3. Z desnim miškinim gumbom kliknite na aplikacijo in izberite »Ustvari bližnjico«. Iskano aplikacijo boste morda lažje našli, če spremenite pogled v seznam, kar prikaže vse aplikacije v enem stolpcu.

  Bljižnica

 4. Kliknite Da, ko se pojavi okno za potrditev nove bližnjice na namizju. Na namizju se bo pojavila nova bližnjica.

 5. Z desnim miškinim gumbom kliknite na novo bližnjico in izberite »Lastnosti«.

 6. V oknu »Bližnjična tipka« ustvarite novo kombinacijo tipk. Kombinacija mora biti CTRL + ALT + črka / številka.

  Kombinacija tipk

 7. Kliknite »V redu«.

Pozor: Bodite pozorni na to, da ne uporabite iste kombinacije večkrat. Poleg tega nekateri programi uporabljajo CTRL + ALT bližnjice za svoje funkcionalnosti, tako da z bližnjico hkrati izvedemo več opravil. V programu Photoshop Elements bo na primer bližnjica CTRL + ALT + I odprla meni za urejanje velikosti slike.


 Način 2: Uporabite meni Start

Če želite ustvariti bližnjico za namizni program, torej za katerokoli aplikacijo, ki se namesti neposredno preko namestitvenega programa namesto preko Windows Trgovine, lahko ustvarite bližnjico kar iz menija Start. S tem načinom se izognete izdelavi ločenih bližnjic na samem namizju.

 1. Odprite meni Start.

 2. Poiščite ikono ali ploščico za aplikacijo. Če ta ni med ploščicami, jo lahko najdete na seznamu vseh aplikacij, kjer so aplikacije razvrščene po abecednem redu.

 3. Kliknite na aplikacijo z desnim miškinim gumbom in izberite »Odpri mesto datoteke«. Pokazalo se bo okno, kjer je bližnjica do aplikacije. Če ni možno odpreti mesta datoteke, to pomeni, da gre za univerzalno oziroma moderno aplikacijo, za katero boste morali uporabiti zgoraj opisani prvi način za ustvarjanje bližnjice.

  Odpri mesto datoteke

 4. Z desnim miškinim gumbom kliknite na bližnjico in izberite »Lastnosti«.

 5. V oknu »Bližnjična tipka« ustvarite novo kombinacijo tipk.

 6. Kliknite »V redu«.

Razmišljate o nakupu rabljenega prenosnika? Se sprašujete kdaj je rabljeno boljše kot novo