Opomnik o prazni bateriji vam pokvari dan ravno takrat, ko svoj prenosnik najbolj potrebujete. Morda ravno na sredi dolgočasnega leta. Ali pa takrat, ko ste polnilec pozabili v pisarni daleč stran. Kakorkoli, potrebovali boste nekaj čarovnije!

Sodobni prenosni računalniki imajo napredne procesorje, zmogljivejše grafične kartice in diske visoke kapacitete. Hkrati pa postajajo prenosniki vedno bolj učinkoviti. Na različne načine lahko sami podaljšate življenjsko dobo vaše baterije, tudi če nimate SSD pogona in drugih varčnih komponent.

Zaupali vam bomo, kaj storiti za prihranek dragocene energije takrat, ko jo najbolj primanjkuje. Poleg tega pa bomo predstavili tudi nekaj namigov, s katerimi boste poskrbeli za boljše dolgoročno stanje baterije in nadvse učinkovito porabo energije vašega prenosnika.

 

Nasveti za podaljšanje življenja baterije takrat, ko energijo najbolj potrebujete

 

1. Omogočite način varčevanja porabe

Praktično vsak prenosnik ima takšno ali drugačno funkcijo varčevanja porabe. Z uporabo prenosnika v načinu varčevanja porabe boste avtomatsko varčevali z energijo, saj bo sistem sam prilagodil svoje delovanje, na primer zatemnil zaslon in prej prešel v stanje mirovanja.

Windows: Kliknite na ikono baterije v opravilni vrstici in izberite opcijo Varčevanje porabe. Enak učinek lahko dosežete, če v nadzorni plošči kliknete Možnosti porabe energije. Tam lahko ročno prilagajate nastavitve porabe in prihranite energijo z nastavitvijo hitrejšega prehoda v stanje mirovanja ali pa prilagodite svetlost zaslona. Že ti dve nastavitvi presenetljivo podaljšata avtonomijo baterije. V dodatnih nastavitvah porabe energije lahko izključite napajanje določenih računalniških izhodov, prilagodite delovanje zaslona in prikaz namizja. A pozor, z napačno izbiro naprednejših nastavitev lahko porabo energije tudi povečate, zato jih spreminjajte le pazljivo.

Mac: Kliknite na ikono baterije v zgornjem desnem kotu in odprite nastavitve za varčevanje z energijo, kjer lahko s spreminjanjem nastavitev poskrbite za večji izkoristek energije.

 

2. Odstranite zgoščenke, ki jih ne uporabljate

Če imate v prenosniku vgrajen pogon za zgoščenke nikar ne pozabite, da za branje teh računalnik potrebuje dodatno energijo. Če je možno namestite programsko opremo in igre z zgoščenk v celoti na disk, tako da za njihovo uporabo ne boste potrebovali zgoščenke in s tem dodatne energije. Seveda tudi nasploh velja, da bo baterija vašega prenosnika zdržala dlje, če uporabljani programi ne bodo pretirano obremenjevali strojne opreme, ki za delovanje zahteva energijo.

 

3. Odklopite zunanje naprave

Naprave, priklopljene na računalnik, od njega zahtevajo energijo. Najbolj zloglasni krivci za visoko porabo so spletne kamere, USB ključki in mrežne kartice. Priporočamo vam, da osvojite spretnost upravljanja računalnika z vgrajeno sledilno ploščico, namesto da s seboj prenašate miško, ki dodatno obremeni baterijo. Brezžične povezave, kot sta Bluetooth in Wi-Fi, so prav tako potratne, zato se prepričajte, da so izključene, ko jih ne uporabljate.

 

4. Zaprite programe v ozadju

Morda se niti ne zavedate, kako potratno je poganjanje velikega števila programov hkrati. Bodite pozorni na to, kateri programi delujejo, in jih po potrebi zaprite.

Mac uporabniki lahko programe, ki prispevajo k povečani porabi energije, odkrijete s klikom na ikono baterije v zgornjem desnem kotu. Tam boste našli seznam vseh potratnih programov. Klik na katerikoli program s seznama bo ponudil več informacij o trenutni porabi električne energije.

Windows uporabniki boste delovanje odvečnih programov spoznali že po ikonah v opravilni vrstici, lahko pa v nadzorni plošči poiščete Upravitelj opravil, ki bo prikazal priročen seznam programov, ki trenutno delujejo, in njihovo energijsko potratnost.

 

Sedem nadgradenj in programov za optimalno zmogljivost baterije - dolgoročne strategije za podaljšanje življenjske dobe vaše baterija

 

5. Nadgradite prenosnik z večjo baterijo

Nekateri prenosni računalniki omogočajo nadgraditev baterije z večjo. Starejši prenosniki so navadno opremljeni z običajno 6-celično baterijo, katere avtonomija znaša do štiri ure, odvisno od obremenitve. Namesto te baterije pa lahko kupite 8- ali 12-celično, ki bo dodala kar nekaj ur brezskrbne uporabe računalnika.

 

6. Kalibrirajte baterijo

Če vaša baterija ne deluje več tako dolgo, kot je nekoč, ji lahko nekaj življenja povrnete z rednim kalibriranjem. Kalibracijo priporočamo na vsakih nekaj mesecev, to pa storite tako:

A: Popolnoma napolnite baterijo prenosnika. Ko se napolni do 100%, pustite računalnik priključen v električno omrežje še kakšno uro ali dve.

B: Izključite računalnik iz električnega omrežja in uporabljajte prenosnik vse dokler vas ne začne opozarjati na prazno baterijo. Ne zmenite se za opozorilo, počakajte, da se baterija povsem izprazni. Seveda pred tem shranite svoje delo, da ga ne boste izgubili.

C: Ko računalniku zmanjka energije, ga za dobro mero pustite počivati še kakšno uro ali dve.

D: Ko ste povsem prepričani, da je računalnik brez energije, ga priključite nazaj v električno omrežje in popolnoma napolnite. Ko je baterija napolnjena do 100%, je pravilno kalibrirana.

 

7. Namestite program za upravljanje baterije

Na voljo so različni programi, tako plačljivi kot brezplačni, ki vam lahko pomagajo pri spremljanju zdravja vaše baterije. Nekateri med njimi, na primer coconutBattery in Battery Health (Mac), bodo ponudili le uporabne podatke o porabi, medtem ko vas naprednejši programi, kot je Watts, tudi pravočasno spomnijo na kalibracijo baterije. Za Windows priporočamo program BatteryCare ali BatteryMon.

 

8. Namestite SSD pogon

SSD pogon lahko v trenutku znatno zniža porabo vašega prenosnika. Če imate v svojem računalniku še vedno trdi disk torej pomislite na nadgradnjo na pogon SSD, ki je bolj učinkovita alternativa za shranjevanje podatkov brez gibljivih delov. Zaradi izjemne priljubljenosti se cena SSD pogonov stalno niža – brez težav jih najdete tudi za manj kot 100 €.

 

9. Defragmentirajte trdi disk

Če na nadgradnjo na SSD pogon še niste pripravljeni, lahko energijsko potratnost svojega trdega diska omilite z redno defragmentacijo. Fragmentirane datoteke, ki ležijo na različnih mestih na trdem disku, zahtevajo za branje več dela in energije, medtem ko redna defragmentacija poskrbi za to, da so podatki na disku zapisani kar se da učinkovito in posledično za njihov priklic ne porabite toliko energije. Preverite Auslogics Disc Defrag, enostavno orodje za defragmentacijo vašega trdega diska.

 

10. Poskrbite za posodobljene gonilnike in programe

Novejši gonilniki in programi so praviloma bolj učinkoviti in manj potratni, saj manj obremenjujejo strojno opremo. Poskrbite za to, da so gonilniki in programska oprema vedno posodobljeni.

Windows: Preverite posodobitve tako, da v nadzorni plošči kliknete na Windows Update. Tam lahko preprosto posodobite svoje gonilnike in programsko opremo.

Mac: Odprite Finder in poiščite App Store, kjer izberite zavihek Updates v zgornjem desnem kotu. Tam boste našli seznam vseh razpoložljivih posodobitev.

 

11. Premagajte vročino

Izpostavljenost visokim temperaturam bo počasi, a vztrajno zmanjševala življenjsko dobo baterije vašega prenosnika. Poskrbite za to, da bo prezračevalni sistem vašega računalnika čist in zračen. Ovirani ventilatorji ne morejo hladiti računalnika, z višanjem temperatur pa bodo morali tudi sami delovati hitreje. Ne puščajte računalnika v vročih avtomobilih za dlje časa, vedno pa ga varujte pred pretiranim neposrednim vplivom sončne svetlobe.