Ko nas ljudje vprašajo, kateri prenosnik je najboljši za njihove potrebe, je prva stvar, ki jo povemo, da na to vprašanje ni jasnega odgovora. Preveč je različnih vrst prenosnikov in različnih cenovnih kategorij, ki bi jim lahko ustrezali. Kljub temu lahko navedemo seznam stvari, ki jih morajo kupci upoštevati, preden se odločijo za nakup nove naprave.

 

1. Velikost

Če je vaša največja skrb prenosljivost, potem lahko razmislite o nakupu prenosnega računalnika, ki ima manjši zaslon in nizko težo. Prenosniki z velikostjo zaslona pod 13,3 palcev so lažji, bolj priročni za ljudi, ki so veliko na terenu, medtem, ko so prenosniki z zasloni 15,6 palcev ali več, zaradi večjega zaslona, bolj primerni za tiste, ki za prenosnikom presedijo več ur na dan. 

Prenosnik HP Spectre x360

(Lahek prenosnik HP Spectre x360 Convert, 13,3 palcev)

 

2. Kvaliteta zaslona

V vaš zaslon boste gledali vsak dan po več ur, zato je pomembno, da si izberete prenosnik, ki ga boste gledali z udobjem. 

Najpomembnejša točka, ki jo je potrebno upoštevati, je ločljivost. Če želite veliko prostora, da lahko okna poravnate v vrsto in ohranite stvari pregledne, bi bilo smiselno izbrati ločljivost z 1920 x 1080 slikovnimi pikami (Full HD ločljivost). Slabovidni imajo raje nižje ločljivosti, saj je slika s takimi nastavitvami, glede na velikost zaslona, večja.

Izjemno pomembni so tudi vidni koti. Zaslon prenosnika, ki oglašuje tehnologijo preklapljanja v ravnini (IPS) ponuja najbolj široke vidne kote in največje udobje uporabnika, vendar so prenosniki s tovrstnimi zasloni razmeroma dragi.

TFT vs TFT IPS

(Primerjava vidnih kotov TFT in IPS zaslona)

 

3. Kvaliteta tipkovnice

Za dolge ure tipkanja je potrebno poskrbeti za prenosnik z udobno tipkovnico. Ne kupujte tipkovnice, ki vsebuje vsako tipko pod soncem (npr. tipkovnice, v katere so vrinjene numerične skupine tipk), saj to lahko privede do slabe izkušnje uporabnika pri iskanju tipk, kot so puščice.

Želite si tipkovnico, ki ima udobno razporeditev s tipkami polne velikosti in nekaj prostora okrog tipk s puščicami. Tipke naj imajo ob pritisku zadostno pot navzdol in hiter odziv, ko jih spustimo. Poskrbite tudi, da je tipkovnica osvetljena od zadaj, saj boste tako imeli boljši pogled na tipke v temnejših prostorih.

Tako kot pri zaslonu pomaga, če tipkovnico preizkusite, preden prenosnik kupite – še posebej, če bo tipkanje vaša osrednja naloga.

 

4. Centralno procesna enota (CPE)

Ko kupujemo prenosnik, je težko spregledati kateregakoli od večjedrnih procesorjev Intel. Omislite si Core i3, Core i5 ali Core i7. Te centralno procesne enote ponujajo najboljšo učinkovitost kar se tiče večopravilnosti in multimedijskih nalog. Prenosnike z Core i3 procesorjem večinoma najdemo v vstopnih sistemih, medtem ko Core i5 sestavlja večino običajnih računalnikov.

Sistemi s centralno procesno enoto Core i7 so za tiste, ki za svoj prenosnik želijo najboljšo možno zmogljivost. Vseeno je treba biti pozoren na to, da je toplota, ki prihaja iz prenosnika pri Core i7 procesorjih, lahko razlog za skrb, posebej če nameravate velik del časa računalnik uporabljati v svojem naročju.

 

5. Delovni pomnilnik

Da potegnete najboljše iz svojega sistema potrebujete 4 GB ali več delovnega pomnilnika. Več RAM-a dovoljuje istočasno delovanje več aplikacijam in sistemu ves čas omogoča dostop do več podatkov, kar je zelo koristno pri nalogah, kot je npr. urejevanje slik.

 

6. Prostor za shranjevanje

Trdi diski so bili včasih zelo priljubljeni, danes pa, posebej za tanke in lahke prenosnike, niso več aktualni. Temu je tako predvsem zato, ker znajo biti počasni, nekako okorni, in ker proizvajajo znatno toploto in zvok. SSD pogon po drugi strani ponuja veliko več hitrosti kot trdi disk, deluje tiho in se ga da namestiti na način, ki prenosniku ne doda preveč teže ali velikosti.

Edini problem je, da SSD pogoni ne nudijo toliko prostornine. Obtičali boste z diskom velikosti 128 GB ali 256 GB, in tudi v tem primeru so prenosniki z 256 GB velikim SSD-jem precej dragi. Kljub temu za svoj novi prenosnik izberite SSD pogon velikosti 128 GB in všeč vam bo hitrost, s katero lahko nalagate programe, dostopate do svojih podatkov in zaženete sistem.

Najnovejši in najhitrejši prenosniki imajo tudi NVMe SSD pogon, ki je precej hitrejši kor navadni SSD pogon, vendar tudi dražji.

Primerjava M.2 NVMe SSD-ja (Toshiba OCZ RD400), SATA3 SSD-ja (Crucial MX200) in SATA3 HDD-ja (WD Black Desktop)

Toshiba OCZ RD400 Series NVMe M.2WD Black Desktop

Crucial MX200

 

7. Življenjska doba baterije

Življenjska doba baterije, ki jo navede proizvajalec, pogosto ne pokaže tega, kar prenosnik dejansko zmore. To namreč temelji na velikemu številu spremenljivk, ki vplivajo na vzdržljivost baterije. Med te spadajo svetlost zaslona, ločljivost zaslona in opravila, ki jih opravljate. Če uporabljate programe, ki potrebujejo dosti obdelovanja, če predvajate veliko število video posnetkov na spletu ali če prenašate izdatno količino datotek preko brezžičnega omrežja, potem se bo vaša baterija spraznila precej hitreje, kot je navedel proizvajalec.

Za vpogled v življenjsko dobo baterije si lahko ogledate vatne ure (Wh) ali miliamperske ure (mAh). Večje kot so te figure, dalj lahko baterija zdrži. Če vzamemo za primer Ultrabook s 13,3-palčnim zaslonom, vam bo najboljše rezultate dala baterija s 44-50 vatnimi urami.

 

8. USB 3.0 priključek

USB 3.0 priključek omogoča bistveni hitrejši prenos podatkov. Če vam je hitrost podatkov preko USB priključka pomembna, poiščite prenosni računalnik, ki ima vsaj nekaj takih priključkov. To je pomembno zaradi očitnih razlogov, kot so priklop zunanjega trdega diska za varnostno kopiranje podatkov ali ko želite priklopiti navadno miško ali dodatno tipkovnico.

USB 2.0 vs USB 3.0

 

9.  Kvaliteta izdelave

Ne glede na to, kako previdni smo pri uporabi prenosniki padajo na tla in se kako drugače poškodujejo. Na splošno so poslovni prenosniki bolj čvrste izdelave kot prenosniki za domačo rabo, saj so ti zgrajeni iz aluminija, magnezija ali karbona in ne iz cenene plastike. Pri PoceniPC.com so to skoraj vsi rabljeni prenosniki poslovnega izvora, prav tako so poslovnega razreda modeli Probook in Elitebook od proizvajalca HP in Thinkpad od proizvajalca Lenovo.

Nekateri prenosniki so še dodatno okrepljeni, da kljubujejo dežju in prahu in nekateri so zgrajeni posebej za brutalna učna okolja –zaščita vojaške kvalitete. Drugi lahko zdržijo polite tekočine in se jih lahko očisti z vodo, ampak to so že ekstremne potrebe, ki jih potrebuje le peščica uporabnikov.

 

10. Upoštevajte svoje potrebe in finančne zmožnosti

Seveda je pomembno, da uskladite te značilnosti s svojimi potrebami in finančnimi zmožnostmi, kar pomeni, da boste morda morali narediti nekaj kompromisov. Zelo redko na plan pride prenosnik, s katerim lahko obkljukamo vse elemente, posebno kar se tiče cene. V komentarjih spodaj nam sporočite, če se vam zdijo pomembnejši drugi vidiki prenosnikov (morda želite boljšo zmogljivost za igranje iger, obstojno zgradbo ali prenosnik, ki se lahko spremeni v tablico) in, seveda, sporočite nam, če ste že našli popoln prenosnik za svoje potrebe.