Kako preprečiti Windows 7 ali 8 sistemu samodejno posodabljanje na Windows 10

7. 04. 2016 13:07

Microsoft zadnje čase ni ravno prijazen do računalničarjev, kar dokazujejo zadržki glede zasebnosti in podobne težave z njihovimi izdelki. Zdaj pa se na vaš Windows 7 ali 8 računalnik samodejno nalaga Windows 10, ne glede na to, ali si nadgradnje želite ali ne.

Treba je povedati, da Windows 10 ne bo samodejno nadomestil vašega operacijskega sistema, temveč se bodo samodejno prenesle le datoteke za namestitev, kar pa vseeno lahko povzroči kar nekaj preglavic. Zasede vam vsaj 3 GB prostora na disku, poleg tega pa s prenosom takšnega obsega podatkov obremenjuje vašo internetno povezavo. Če nimate neomejenega prenosa podatkov, lahko na ta račun izgubite tudi kar nekaj denarja.

Microsoft samodejno prenašanje namestitvenih datotek za Windows 10 upravičuje z namenom boljše uporabniške izkušnje:
»Tistim, ki se odločijo prejemati samodejne posodobitve preko Windows Update, z nalaganjem namestitvenih datotek za Windows 10 pomagamo pripraviti vse potrebno za kasnejšo nadgradnjo. Posledično to pomeni boljšo izkušnjo pri nadgradnji, računalniku uporabnika pa zagotavlja najnovejšo programsko opremo«.

Neželeno nalaganje namestitvenih datotek za Windows 10 torej obremenjuje samo tiste, ki imajo izbrane samodejne posodobitve preko Windows Update, kar pa v resnici pomeni velik delež uporabnikov – nastavitev samodejnih posodobitev je namreč privzeto izbrana, saj zagotavlja pomembne redne varnostne popravke.

Glede na odzive ob različnih novicah o tem problemu lahko pričakujemo, da bodo zagovorniki Microsofta hitro opravičili početje programskega giganta kot nekaj običajnega. A prenašanje celotnega operacijskega sistema kot rezervo, če bi morda radi kasneje izvedli nadgradnjo, gotovo ni početje, kakršnega bi radi videli. Poteza Microsofta je res nekoliko trapasta, tako da ne bi bilo čudno, če bi si premislili in s svojim početjem prenehali.

Onemogočite nalaganje Windows 10 na enostaven način

Če želite na res enostaven in lahek način odstraniti nadležno ikono, ki poziva k prenosu novega operacijskega sistema, ter preprečiti samodejno nalaganje datotek, je najboljša izbira brezplačni programček GWX Control Panel.

Prenesite program, ga zaženite in kliknite na »Disable Get Windows 10 App (permanently remove icon)«. Nato za dobro mero kliknite še »Disable Operating System Upgrades in Windows Update«.

Računalnik boste morali ponovno zagnati, a po tem bo nadležna ikona izginila, vaš računalnik pa ne bo prenašal namestitvenih datotek za nadgradnjo. Če si premislite, lahko z istim programčkom stanje povrnete nazaj.

Kako preprečiti prenašanje Windows 10 brez pomožnega programa

Žal razen zgoraj omenjenega programa, v samem Widnows sistemu ni čudežnega gumba, ki bi preprečil prenašanje namestitvenih datotek Windows 10. Pravzaprav boste morali namestiti poseben Microsoftov popravek, če sploh verjamete njihovim besedam, da bo to zadostovalo.

Ne moremo zagotovo potrditi, da se boste s tem rešili prenašanja Windows 10 datotek, saj nas Microsoft v to ni silil. Podrobnejšemu pisanju o nepreverjenih trditvah bi se raje izognili, bomo pa vseeno ponudili možno rešitev, ki lahko pomaga v vašem primeru.

Prvi korak

Namestiti boste morali popravek z Microsoftove spletne strani (popravek je namenjen uporabnikom operacijskega sistema Windows 7 ali 8.1). Izberite pravo različico, namestite popravek in računalnik ponovno zaženite.

 

Drugi korak

Odprite urejevalnik registra (z iskalnikom v "Start meniju" ali s pritiskom na WIN + R ter vpišite "regedit").

Poiščite naslednji vnos:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate

Verjetno boste morali ustvariti WindowsUpdate vnos na levi strani, kar lahko storite z desnim klikom na vnos Windows. Izberite novi vnos in ustvarite še 32-bit DWORD vnos z imenom "DisableOSUpgrade" na desni strani ter mu določite vrednost 1.

Se želite izogniti brskanju po registru? Enostavno prenesite datoteko, ki bo to uredila za vas, jo odprite in zaženite. Nato pa opravite še ponovni zagon računalnika.

Dodatno: onemogočite prenašanje v Windows Update - ne priporočamo

Microsoft ne bo samodejno prenašal datotek, če v Windows Update izberete možnost obveščanja brez prenašanja.

Omeniti moramo, da to ni najboljša ideja, saj tako onemogočite redno prenašanje varnostnih popravkov. Če nimate omejenega prenosa podatkov vam priporočamo, da pustite izbrane privzete nastavitve.

Sicer pa lahko v Windows Update enostavno spremenite nastavitve – izberite možnost, da Windows Update samodejno preverja za posodobitve, a teh ne nalaga in namešča brez odobritve.

 

Če se odločite za to možnost, morate sami slediti pomembnim posodobitvam in jih ročno odobriti.

Ena pomanjkljivost te metode je ta, da nadgradnje na Windows 10 kasneje ne boste mogli opraviti, dokler ne odstranite dodanega vnosa v registru. Na srečo lahko tudi to opravite nadvse enostavno, kar z eno samo datoteko.

Že imate $WINDOWS.~BT mapo?

Če že imate mapo, ki je skrita v korenskem imeniku vašega sistemskega pogona, jo lahko preprosto odstranite. Sledite navodilom na tej povezavi (navodila so v angleščini). Opravite to na lastno odgovornost, uspešnosti navedenih metod nismo preverjali in uspeha ne moremo zagotoviti.

Oddaj komentar

* Obvezna polja

Prosimo počakaj...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout