Varnostno kopiranje podatkov / backup: nasveti, orodja in še kaj

1. 04. 2016 11:58

Verjetno tudi vi­­­­ ne izgubljate časa z varnostnim kopiranjem datotek, a svetujemo vam, da na to opravilo ne pozabite, če se želite izogniti izgubi nenadomestljivih fotografij, video posnetkov in drugih neprecenljivih datotek. Razložili vam bomo, kako z varnostnim kopiranjem enostavno zavarovati datoteke na Windows računalniku ali prenosniku.

Varnostno kopiranje je nadvse dolgočasno opravilo, če se ga ne znate lotiti pravilno in učinkovito. Verjetno prav nihče ne more reči, da redno izdeluje varnostne kopije, razlog za to pa je ta, da tovrstno kopiranje ni povsem enostavno. Fotografije, glasba, video posnetki, dokumenti in druge datoteke so raztresene po disku računalnika ali prenosnika, hranimo pa jih tudi na zunanjih diskih, pametnih telefonih, tablicah in celo na spletu. Imate pa kar nekaj možnosti, kako s kopiranjem pred izgubo zavarovati svoje datoteke, pa tudi nastavitve in druge podatke, ki bodo omogočili enostavno povrnitev sistema, če vam odpove trdi disk. Preberite si, kako varnostno kopirati podatke na vašem računalniku!

Kako varnostno kopirati podatke na Windows računalniku - Pregled

Gotovo ste tudi vi zelo zaposleni, zato vam za začetek predstavljamo kratek pregled različnih možnosti varnostnega kopiranja. Več podrobnosti pri posameznih metodah bomo razkrili v nadaljevanju, lahko pa si kar takoj preberete natančnejša navodila v besedilu spodaj. Pametno je, da uporabite več kot eno metodo, prav tako lahko iste datoteke varnostno kopirate večkrat.

  1. Varnostno kopiranje na zunanji disk. To je najbolj enostavna metoda varnostnega kopiranja datotek. Preko USB vmesnika priključite zunanji disk ali ključek ter s pomočjo raziskovalca v operacijskem sistemu Windows kopirate vaše datoteke na zunanji pogon. To opravite povsem ročno, lahko pa si pomagate s programsko opremo, ki takšno kopiranje avtomatizira. Prav tako nekateri zunanji pogoni že imajo nameščene programe za varnostno kopiranje.
  2. Varnostno kopiranje v oblak. Dropbox, OneDrive, Google Drive in druge spletne storitve vam omogočajo zelo enostavno varnostno kopiranje in brezplačno shranjevanje datotek, ki bo kot nalašč za vas. Razpoložljivi prostor v oblaku lahko za doplačilo še močno razširite, če vam brezplačna kapaciteta ne zadošča. Večina oblačnih storitev sinhronizira lokalne in spletne mape, kar pomeni, da bodo ob izbrisu na domačem računalniku datoteke izginile tudi s spletnega strežnika. Na srečo mnogi ponudniki rešujejo kožo nespretnih uporabnikov s funkcijami enostavne povrnitve izbrisanih datotek, vsekakor pa preverite, kako je s tem pri vašem izbranem ponudniku oblačnega varnostnega kopiranja. Prava prednost shranjevanja podatkov v oblaku je ta, da na ta način naredite dejanske kopije svojih podatkov na oddaljeni lokaciji. To pomeni, da so vaše datoteke na varnem tudi v primeru poplave, požara ali tatvine. Seveda pa ima ta metoda še druge prednosti – do svojih datotek lahko dostopate s praktično vsakega računalnika, povezanega s spletom, medtem ko se vaši podatki samodejno sinhronizirajo na različnih napravah.
  3. Popolno varnostno kopiranje Windows računalnika. Zgoraj opisani metodi služita varnostnemu kopiranju določenih datotek, ne zadoščata pa v primeru, da želite povrniti svoj sistem v primeru okvare diska ali pa tatvine računalnika. Kopiji vseh podatkov z diska pravimo tudi »slika diska«. Za to boste potrebovali posebno programsko opremo, pri kateri pa imate kar nekaj izbire, tako brezplačne kot plačljive. Acronis True Image je en izmed bolj priljubljenih plačljivih programskih paketov za to opravilo, med brezplačnimi pa priporočamo Macrium Reflect in EasUS Disk Copy (ta brezplačno omogoča kopijo do 1 TB velikega diska).

Orodja za varnostno kopiranje podatkov

Kako varnostno kopirati podatke na Windows računalniku - Osnove

Žal varnostnega kopiranja ni mogoče opraviti kar s čarobno paličico. Bomo pa predstavili nekatere metode, ki to zamudno opravilo bistveno poenostavijo, čeprav v vsakem primeru niste povsem brez dela – nobena varnostna kopija ni popolnoma zanesljiva, pa tudi življenjska doba kopij ni neomejena. Recimo, da ste vse svoje fotografije varnostno kopirali na DVD plošček – ta svoje funkcije ne bo mogel dolgo opravljati, saj se zgoščenke vse bolj poredko uporabljajo, kmalu pa sploh ne boste imeli več možnosti dostopati do teh datotek, saj ne boste imeli ustreznega bralnika.

Zato je ključnega pomena, da sledite sodobnim smernicam in se prepričate, da so vaše datoteke vedno shranjene na medijih, do katerih boste lahko še dolgo dostopali.

Pri varnostnem kopiranju morate imeti v mislih tudi različne verzije datotek. Če neko datoteko uporabljate pri delu in jo pri tem spreminjate, je pametno shraniti starejše verzije, da se lahko po potrebi vrnete k njim. Nekateri programi za varnostno kopiranje imajo funkcijo shranjevanja starejših različic, prav tako to velja za nekatere storitve za kopiranje v oblak, na primer Dropbox.

Če uporabljate program za varnostno kopiranje vseh podatkov, bodite pozorni na razliko med delnim in popolnim kopiranjem. Ker se v času od zadnjega varnostnega kopiranja spremenijo ali dodajo le nekatere datoteke, ni treba, da vedno znova opravljate popolno kopiranje. Delno varnostno kopiranje vam omogoča, da se kopirajo samo nove in spremenjene datoteke.

Še ena pomembna podrobnost, na katero morate paziti, je možnost enostavne obnovitve podatkov v varnostnih kopijah. Nekateri programi in spletne storitve omogočajo, da znotraj varnostne kopije najdete in obnovite samo nekatere datoteke, medtem ko drugi dopuščajo samo obnovitev celotne varnostne kopije. Preverite, kaj velja za vaš program oziroma storitev!

Kako varnostno kopirati podatke na Windows računalniku: lokalna varnostna kopija

Navadno se varnostno kopiranje opravlja lokalno, kar se priporoča tudi v primeru, da uporabljate spletne storitve. Pri lokalnem varnostnem kopiranju imate na voljo kopiranje na zunanji disk, optične medije (DVD, Blu-ray …) ali USB ključke, če velikost podatkov ni pretirana.

Najcenejša opcija so verjetno optični mediji. DVD ploščki so cenovno zelo ugodni, sploh če jih kupujete v kompletu, tako da je cena, ki jo boste plačali za gigabajt prostora, načeloma nižja od tiste, ki bi jo morali odšteti za zunanji disk enake kapacitete. Seveda pa optični mediji niso najbolj praktični, saj ne morete koristiti samodejnega varnostnega kopiranja, ker morate ročno upravljati ploščke

Treba je misliti tudi na življenjsko dobo medijev, kar je še bolj kot pri varnostnem kopiranju pomembno pri arhiviranju. Trdi disk bo verjetno zanesljivo deloval vsaj 5 let, seveda pa je tudi v tem času izpostavljen nesrečam in poškodbam, medtem ko SSD in drugi bliskoviti pogoni po navedbah delujejo vsaj 10 let.

Veliko dejavnikov vpliva na to, kako dolgo bo zdržal optični medij za shranjevanje podatkov. Upoštevati je treba na primer možnost brisanja in ponovnega zapisovanja, proizvajalca ter okolje, v katerem medij hranimo. V idealnih razmerah naj bi optični ploščki zdržali celo stoletje, česar pa v praksi ni pričakovati, saj se lahko zgodi, da že po dveh letih hranjenja ploščka vsebina na njem ne bo več berljiva.

Nekako dvomimo, da se bodo DVD in Blu-ray ploščki še uporabljali čez sto let, zato je vsekakor pametno, da svoje datoteke sproti arhivirate na primerne medije, katere boste lahko dejansko uporabljali z dostopno tehnologijo.

Pri varnostnem kopiranju in arhiviranju pomembnih podatkov je pametno misliti tudi na zaščito pred požarom, poplavo ali tatvino. Uporabite ognjevarno zaščitno omaro, še lažje pa je, da svoje digitalne dragocenosti shranite daleč stran od lokacije svojega računalnika, na primer pri prijatelju.

Lokalne varnostne kopije ali arhive lahko ustvarite brez dodatne programske opreme, saj vam raziskovalec operacijskega sistema Windows omogoča enostavno kopiranje datotek in map na zunanji medij. Res pa je, da namenska programska oprema to opravilo zelo poenostavi, programi pa nudijo tudi dodatne možnosti.

Kakšno programsko opremo izbrati pri varnostnem kopiranju?

Operacijski sistem Windows 7 ima že vgrajeno funkcionalnost za varnostno kopiranje – v Start meni vpišite besedo »backup« ali »varnostno kopiranje« in našli boste Windows Backup and Restore funkcijo.

Dobra programska oprema za varnostno kopiranje mora omogočati načrtovanje samodejnega kopiranja, tako da se opravilo izvaja redno in avtomatsko. To je zelo priročno, če za shranjevanje varnostnih kopij uporabljate zunanji disk, ki je vedno povezan z računalnikom, če do medija ni dostopa pa samodejno varnostno kopiranje seveda ne bo delovalo. Prav tako ni možno avtomatizirati kopiranja na optične medije, saj je treba te vstavljati ročno.

Če smo že pri optičnih medijih naj omenimo še to, da bo namenska programska oprema za varnostno kopiranje datoteke in mape samodejno razdelila v dele, ki bodo ustrezali razpoložljivi kapaciteti, tako da bo vsak plošček lepo zapolnjen. Rezultat je odvisen od uporabljenega programa – lahko nastane zapis, ki je berljiv le s tem programom, lahko pa so datoteke in mape prosto dostopne, kot če bi jih ročno kopirali.

Še ena dobrodošla funkcija je delno kopiranje, katerega smo že omenili. Na ta način se bodo varnostno kopirale le datoteke, ki so bile v času od zadnje varnostne kopije spremenjene ali dodane, tako pa boste prihranili veliko prostora pri shranjevanju kopij. Prav tako lahko pri tovrstnem kopiranju prihranite veliko časa, saj se kopira bistveno manj datotek.

Nekateri programi lahko varnostno kopirajo tudi »zaklenjene« datoteke, torej tiste, ki jih trenutno uporabljate ali urejate. Dodatna funkcija je tudi varnostno kopiranje datotek in nastavitev zunaj običajnih map, torej kopiranje shranjenih kontaktov, e-pošte, zaznamkov spletnega brskalnika in celo shranjene profile računalniških iger. Takšno varnostno kopiranje se izkaže za posebej pomembno, če pride do okvare diska, saj boste le s popolno kopijo lahko sistem obnovili na stanje, v katerem je bil pred okvaro.

Nekateri programi omogočajo izdelavo varnostne kopije celotnega diska, čemur pravimo tudi preslikava diska. Prednost te metode je ta, da vam v primeru okvare diska ne bo treba ponovno nameščati programske opreme in urejati vseh nastavitev.

Preslikava diska je odlična v primeru, da bi radi obnovili sistem po večjih okvarah, kakršna je na primer odpoved diska. A ta metoda ima tudi pomanjkljivosti – za kopiranje boste potrebovali več časa, seveda pa tudi precej več dodatnega prostora, navadno toliko, kolikor obsega vaš celoten disk.

Preslikovanje celotnega diska lahko mirne volje preskočite, saj so okvare sodobnih diskov razmeroma redke, v primeru te nezgode pa vseeno ni slabo začeti znova in namestiti operacijski sistem brez odvečne navlake, ki se nabere pri vsakodnevni in dolgoletni uporabi računalnika. Seveda pa morate imeti v tem primeru pri roki varnostne kopije najpomembnejših datotek in nastavitev, pa tudi medije s programsko opremo in morebitnimi serijskimi številkami.

Kako varnostno kopirati podatke na Windows računalniku: varnostno kopiranje na splet

Alternativa lokalnemu varnostnemu kopiranju je kopiranje na splet, kar prinaša številne prednosti, pa tudi nekatere pomanjkljivosti. Opazna prednost te metode je, da je preprosta. Ni se vam treba odločati, kateri medij bi uporabili, niti vam ni treba skrbeti, da bo ta čez nekaj let zastaral. Prav tako vas ne bo skrbelo, da bi vaše dragocene podatke uničil požar ali poplava, saj boste imeli datoteke shranjene na različnih lokacijah.

Po drugi strani pa vedno obstaja možnost, da vas bo ponudnik spletnega varnostnega kopiranja pustil na cedilu. Niti najbolj zanesljivi ponudniki ne bodo večno zagotavljali brezhibne storitve. Prav tako obstajajo varnostne luknje, na katere je treba opozoriti pri kopiranju datotek in njihovi hrambi na spletnih strežnikih.

Pametno je izbrati zanesljivega in priznanega ponudnika spletnega varnostnega kopiranja. Poiščite ponudnika z ISO 27001 certifikatom – to je mednarodni standard, ki jamči varnost vaših podatkov. Tako boste varni pred izgubo datotek, pa tudi pred nepooblaščenim dostopom do vaših podatkov. Na srečo vam večina priznanih ponudnikov zagotavlja učinkovito enkripcijo, tako da bodo vaše datoteke skrite radovednim očem tudi takrat, ko jih prenesete na spletni strežnik.

Na ta način bodo vaše datoteke tudi na spletu varne pred vsiljivci, saj niti zaposleni pri ponudniku spletne storitve ne morejo dostopati do vaših podatkov, ki so zavarovani s skrivnim ključem, ki je znan le vam.

Seveda pa moramo izpostaviti še eno pomanjkljivost spletnega varnostnega kopiranja – terja veliko časa. Hitrost kopiranja je namreč odvisna od hitrosti vaše internetne povezave. Hitrost, ki jo oglašuje vaš ponudnik internetne povezave, velja za prenose z interneta, medtem ko je hitrost v drugo smer navadno bistveno nižja. Varnostno kopiranje gigabajtov datotek tako postane zelo zamudno in lahko celo preseže vaše omejitve, če nimate na voljo neomejenega prenosa podatkov.

Sami boste morali ugotoviti, ali obseg vaših varnostnih kopij ustreza omejitvam, ki vam jih dopušča internetna povezava, v vsakem primeru pa preberite tudi drobni tisk. Če imate razmeroma hitro in neomejeno povezavo z internetom je vsekakor pametno, da pri varnostnem kopiranju izkoristite tudi spletne storitve. Priznani ponudniki omogočajo samodejno kopiranje za ugodno ceno, seveda pa je od vas in vaših potreb glede prostora in hitrosti odvisno, za katero storitev se boste odločili.

Posebej zanimiv ponudnik storitve spletnega varnostnega kopiranja je CrashPlan, ki vam poleg shranjevanja kopij na njihov spletni strežnik omogoča, da varnostne kopije shranite kar pri prijateljih, sorodnikih ali sodelavcih. Shranjevanje na CrashPlan strežnikih je sicer plačljivo, kot to velja za večino tovrstnih storitev, je pa shranjevanje varnostnih kopij na oddaljenih računalnikih vaših znancev povsem brezplačno!

Poleg tega vam CrashPlan omogoča tudi lokalno kopiranje na trdi disk, tako da v enem programskem paketu najdete prednosti obeh svetov. Tudi če prijatelji ne bodo želeli žrtvovati dragocenega prostora na svojih diskih, lahko koristite prednost oddaljenega shranjevanja varnostnih kopij – posodite jim zunanji trdi disk, ki bo služil za hrambo vaših datotek, ali pa se povežite z NAS strežnikom. Povrnite jim uslugo z gostovanjem njihovih varnostnih kopij v svojem domu.

Trdi disk pri vašem prijatelju seveda ne bo tako na varnem kot bi bile datoteke na spletnih strežnikih priznanih ponudnikov storitev varnostnega kopiranja, vseeno pa s hrambo kopije na drugi lokaciji izjemno znižate možnost, da bi v primeru nesreče izgubili svoje dragocene podatke.

Varnostno kopirajte podatke z vseh naprav

Dnevi, ko so bili pomembni podatki shranjeni le na družinskem namiznem računalniku, so že davno mimo. Dandanes imate verjetno več namiznih računalnikov, prenosnikov in še celo zbirko prenosnih naprav, kot so pametni telefoni in tablice. Pomislite, ali imate tudi na teh napravah podatke, ki bi jih bilo vredno obvarovati pred izgubo.

Varnostno kopiranje pri večjem številu namiznih in prenosnih računalnikov ni pretirano zahtevno. Priporočamo vam, da se vsakega računalnika lotite posebej in varnostno kopirate samo podatke, ki so pomembni za posameznega uporabnika. Če boste kupovali namensko programsko opremo ali spletno storitev za shranjevanje varnostnih kopij, lahko najdete ugodne ponudbe za več uporabnikov.

Nekaj več spretnosti boste potrebovali pri varnostnem kopiranju različnih naprav istega uporabnika. Recimo, da imate namizni računalnik, prenosnik in pametni telefon. Podatke z vsake naprave bi lahko ročno posebej kopirali, obstaja pa alternativa, ki je bistveno bolj enostavna in verjetno tudi cenejša.

Če s programsko opremo za sinhronizacijo datotek med napravami že skrbite za to, da so vam vedno pri roki zadnje različice vaših datotek, potem morate te podatke varnostno kopirati le na enem računalniku, saj so datoteke na vseh napravah sinhronizirane, torej enake. Če še ne uporabljate sinhronizacije pa se je pametno posvetiti tej opciji. Ne le, da boste na ta način enostavno varnostno kopirali pomembne podatke, hkrati boste lahko z vseh naprav dostopali do svojih datotek, vedno pa boste lahko uporabljali zadnje različice datotek, ne glede na to, na kateri napravi ste jih nazadnje urejali.

Pri sinhronizaciji se datoteke kopirajo med povezanimi napravami, bodisi preko lokalnega omrežja bodisi preko interneta. Za operacijski sistem Windows lahko uporabite brezplačno orodje SyncToy, katerega ponuja Windows, na voljo pa imate tudi številne spletne storitve, na primer Dropbox, ki brezplačno nudi kapaciteto 2 GB, katero pa lahko tudi razširite.

Uporabniki naprav Apple lahko za sinhronizacijo datotek med napravami uporabite iCloud, seveda pa tudi za sistem iOS že obstajajo aplikacije ponudnikov shranjevanja datotek v oblaku. Teh ne manjka tudi za operacijski sistem Android, kjer imate na voljo široko izbiro, tudi Dropbox. Box.com na primer brezplačno ponuja 5 GB prostora za uporabnike njihove aplikacije na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Ko prenesete svoje datoteke v oblak, lahko do njih dostopate z vseh naprav z operacijskim sistemom Android ali pa kar preko spletnega brskalnika. Omeniti gre še Google Drive, ki nudi 15 GB prostora, do katerega prav tako lahko dostopate tudi z Android naprav.

Varnostno kopiranje podatkov: Zaključek

Preleteli smo možnosti lokalnega varnostnega kopiranja, pregledali internetne alternative ter našteli prednosti in slabosti posameznih metod. Nismo pa podali jasnega zaključka, katera možnost je najboljša, saj je končna odločitev odvisna od potreb in želja posameznika. Nekateri bodo potrebovali le 2 GB prostora, drugim pa bo tudi 2 TB premalo.

Uporaba spletnih storitev je odlična rešitev za tiste, ki želijo hitro kopirati manjše datoteke in mape, ni pa praktična (ali poceni) za uporabnike, ki želijo kopirati vsebino celotnega diska ali pa imajo počasno internetno povezavo.

Večina uporabnikov bo najbolje koristila prednosti varnostnega kopiranja z uporabo tako lokalnih kot spletnih metod. To ne pomeni, da boste morali vse svoje podatke kopirati na oba načina. Dokumente, ki jih pri delu nujno rabite in morajo biti vedno dostopni, boste hranili na spletnem strežniku, fotografije in video posnetke v večjih obsegih pa raje shranite na zunanji trdi disk ali NAS strežnik, kar je cenejša in hitrejša opcija od kopiranja na splet.

Pri sprejemanju končne odločitve pomnite, da shranjevanje na splet odpravi nevarnost zastarelosti različnih medijev, prav tako vas ne bo skrbelo zaradi varnosti vaših kopij, če izberete ponudnika z ISO 27001 certifikatom. Po drugi strani pa vam nihče ne more zagotoviti, da bo vaš ponudnik ostal zanesljiv tudi na dolgi rok, tako da je vedno dobro imeti varnostno kopijo tudi v svoji lasti.

Upamo, da smo tistim, ki so odlašali z varnostnim kopiranjem, pokazali, da to opravilo ni nujno zamudno in tako drago, kot bi si morda mislili. In ne pozabite, da bo vaš trud še kako poplačan, če se vam pokvari trdi disk, če vam sistem okužijo virusi ali pa če svoj prenosnik izgubite.

Oddaj komentar

* Obvezna polja

Prosimo počakaj...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout